Ei mikään perinteinen mökkijuhannus – katso kuvasarja Tahkolta

Hyvinkääläinen Mia Haimakainen (oik.) sekä nurmijärveläiset Anna Kaurila ja Katariina Törö tulivat Tahko Juhannukseen ensimmäistä kertaa. Parikymppiset naiset jonottivat vajaan tunnin, jotta pääsivät Sannin keikalle eturiviin. Aake Roininen

Veera Tegelberg

Iltapäivällä kolmen jälkeen festarikenttä näyttää vielä autiolta. Uudessa Event Parkissa järjestettävän Tahko Juhannuksen lauantain ensimmäinen artisti Nikke Ankara on hetki sitten lopettanut. Konserttiväki on hajaantunut alueen ruoka- ja juomatelttoihin.

Uudeltamaalta tulleet Mia Haimakainen, Anna Kaurila ja Katariina Törö nojaavat eturivin ja lavan erottavaan aitaan. Nuoret naiset odottavat Sannin keikan alkua.

– Olemme istuneet tässä 45 minuuttia, kertoo Haimakainen.

Tahko Juhannuksessa ensimmäistä kertaa oleva kolmikko on tyytyväinen tähänastisiin festivaalikokemuksiinsa.

– Jaloissa tosin alkaa jo vähän tuntua, sanoo Haimakainen.

Lisäksi yöllä on jouduttu valvomaan enemmän, kuin olisi mieli tehnyt.

– Naapurissa oli liian kovat bileet, täsmentää Törö.

Vaikka Tahko Juhannus järjestetään vasta toista kertaa, on tapahtumasta tulossa osalle tapa. Tätä mieltä on ainakin sonkajärveläinen Paavo "Puavo" Kortelainen.

– Olimme täällä jo viime kesänä, joten tämä on nyt perinne.

Kortelaisen mukaan pelkkä tottumus ei kuitenkaan houkuttele kävijöitä paikalle myös seuraavana vuonna.

– Myös esiintyjien on oltava hyviä.

Festivaalit on keino kerätä oma kaveriporukka kasaan. Kortelainen on liikkeellä 10 sonkajärveläisen ja iisalmelaisen voimin.

Myös Seinäjoelta saakka Tahkolle tullut Aleksi Mäki-Mantila on ystävineen varannut alueelta isohkon, kuudelle hengelle tarkoitetun mökin.

– Vähän minut tänne kyllä painostettiin, toteaa Mäki-Mantila.

Vaikka sunnuntaina on edessä pitkä kotimatka, ei seinäjokelaista harmita. Hän kertoo, että energiaa riittää tänä kesänä vielä ainakin kuusille festareille. Tahko on vasta alkua.

Juhannusfestivaalien kirjo on kasvanut hiljalleen. Tahko Juhannuksen lisäksi juhannusta vietetään populaarimusiikin merkeissä esimerkiksi Himoksella, Raumalla ja Kalajoella.

Kuopiolainen Markus Hakanen sanoo valmistautuneensa ensimmäisille juhannusfestivaaleilleen rohkealla mielellä ja vähintään yhtä rohkealla rahasummalla. Kahden päivän lippu maksaa ennakkoon 90 euroa. Sen lisäksi on kustannettava mökki tai leiripaikka, matkat ja ruoat.

Hakasen mukaan festivaalit on kuitenkin mukavaa vaihtelua keskikesän juhlan viettoon.

– Viime vuonna Konneveden mökillä kaveri poimi tyynyn alle seitsemän kukkaa, ja kirmailimme kaurapellossa.

Myös Tahkolle nuoret miehet toi sopiva mökki.

– Se tahditti tämä juhannuksen tanssikuviot, toteaa Hakanen.

Ensimmäistä kertaa järjestetyllä leirintäalueella ei ole enää lauantai-iltapäivänä tunkua, vaikka järjestäjien mukaan alue myytiin tänä vuonna loppuun. Suurin osa juhlijoista majoittuu alueen loma-asuntoihin.

Pieksämäkeläiset Iina Naumanen ja Aliisa Valkonen ovat viihtyneet festivaalialueella aamupuolelle asti. Asuntovaunussa leirinnän puolella nukkunut kaksikko valmistautuu festarialueelle lähtöön.

Aiemmat kesät töissä ja omalla mökillä viettäneet ystävykset ovat Tahko Juhannuksessa ensimmäistä kertaa.

Millainen tapa festivaalit on viettää juhannusta?

– Ihana ja erilainen, vastaa Naumanen.

Naiset kertovat miettineensä ensin, lähteäkö Himoksen juhannusfestivaaleille, mutta sanovat olevansa tyytyväisiä valintaansa.

– Tänne voisi hyvin tulla uudestaan, toteaa Naumanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.