Pokémon kuljettaa ympäri Savoa - katso kuvasarja bussireissulta

– Bussireissu on niin hipsteriä, että edes hipsterit eivät ole löytäneet bussimatkailua. Tuen aina mielelläni tällaista luovaa hulluutta, sanoo Kuopiosta Pokémon-jahtiin kahden lapsensa kanssa lähtenyt Andreas Lindquist.

Lindquist ja hänen 7- ja 6-vuotiaat lapsensa Axelia ja Alexis Lindquist ilmoittautuivat matkalle ja aloittivat pelin pelaamisen vasta viime lauantaina. Isän työt ovat välillä haitanneet harrastusta, mutta parhaimpina päivinä Pokémon-jahdissa on kävelty jopa 15 kilometriä päivässä. Välillä peliä pelatessa on mennyt puolille öin.

– Kertaryminällä on menty tasolle 11.

Nilsiäläinen Linja-autoliike E. Ahonen Ky järjesti tiistaina tiettävästi Suomen ensimmäisen Pokémon Go -pelimatkan. Matkalla käytiin pelaamassa suursuosikiksi muodostunutta peliä Suonenjoella, Pieksämäellä, Varkaudessa, Leppävirralla ja Kuopiossa. Matkalle oli mahdollista lähteä Nilsiästä, Siilinjärveltä tai Kuopiosta. Matkalle oli ilmoittautunut kolmisenkymmentä henkeä, joista noin puolet tuli kyytiin Nilsiästä ja puolet Kuopiosta.

Suurin osa matkalaisista oli ala- ja yläkouluikäisiä nuoria, mutta matka kiinnosti myös hieman varttuneempaa väkeä. Laila Kainulainen lähti matkalle tyttärensä Nina Kainulaisen ja tämän 9-vuotiaan pojan Atte Kieron kanssa.

– Minulla ei ole aavistustakaan koko pelistä, mutta lähdin mukaan uteliaisuudesta.

Laila Kainulainen arvioi, että pelissä on sekä hyviä että huonoja puolia. Haittaa voi olla esimerkiksi siitä, jos pelaajat eivät huomioi muuta liikennettä.

– Minusta etuja on kuitenkin enemmän. Pelin kautta saa liikuntaa ja tutustuu uusiin ihmisiin.

Suonenjoelle saavuttaessa siihen asti melko hiljainen matkustajajoukko virkistyy.

– Täällähän on ihan kunnolla näitä pokestoppeja. Tämähän on oikein pokestoppivaltakunta! kuuluu bussista.

Jo heti ensimmäisellä pysähdyksellä Suonenjoen keskustassa saadaan aikaan kunnon taistelu Pokémon-salin eli gymin herruudesta. Bussissa tehty kysely paljastaa, että suurin osa retken osallistujista kuuluu joko punaiseen tai keltaiseen joukkueeseen. Nina Kainulainen ja Atte Kiero kertovat kuuluvansa keltaisiin. Kesken haastattelun Kiero tuulettaa, kun keltainen joukkue saa salin haltuunsa.

– Asumme Lappeenrannassa, ja olimme Nilsiässä kesälomareissulla, joten matka sattui hyvin kesälomareissullemme. Pokémoneja on kerätty kesälomalla jo aiemmin muun muassa Muuramessa, jossa olimme serkun luona käymässä, Nina Kainulainen kertoo.

Suonenjoelta matka jatkuu Pieksämäelle, jossa pokestoppeja löytyy hyvin Kulttuurikeskus Poleenin ympäristöstä. Matkanjärjestäjät olivat kyselleet etukäteen vinkkejä pelipaikoista paikallisista Pokémon-Facebook-ryhmistä. Pieksämäellä tieto bussiryhmän saapumisesta houkutteli paikalle myös paikallisia pelaajia uusien Pokémonien toivossa.

– Halusimme tulla katsomaan, kun täällä kerrankin jotain tapahtuu, kertovat Elias Janhunen ja Simo Suhonen.

Janhusen ja Suhosen myöntävät jääneensä peliin koukkuun.

– Pyörällä ajaessa on kaikkein paras pelata. Silloin tulee helposti ajettua jopa 15 kilometriä.

Janhunen ja Suhonen vakuuttavat pystyvänsä seuraamaan liikennettä ajaessaan.

Pieksämäellä pysähdytään myös ABC-asemalle syömään ja lataamaan puhelinten akkuja. Peli kuluttaa paljon puhelimen virtaa, ja monella onkin mukanaan omia varavirtalähteitä. Silti akut uhkaavat aika ajoin tyhjentyä matkan aikana.

– Akkua on jäljellä kolme prosenttia, joku kuuluttaa bussissa.

Pieksämäeltä matka jatkuu Varkauteen. Kuopiosta matkaan lähteneet Sauli Bovellan, Elias Ovaskainen, Ville-Veeti Paananen ja Miro Mönkkönen odottavat, että Varkaudesta löytyisi uusia Pokémoneja, sillä Pieksämäeltä ja Suonenjoelta on tarttunut mukaan lähinnä vain lisää jo aiemmin löydettyjä Pokémoneja. Varkauden keskustan tuntumassa sijaitseva hautausmaa osoittautuukin oikein hyväksi pelipaikaksi, joten poikien odotukset sen suhteen täyttyvät.

– Silti Kuopio on kyllä kaikkein paras paikka pelata, Paananen arvioi sen jälkeen, kun Leppävirrankin Pokémon-tarjonta on käyty katsastamassa.

Matkalla oli mukana myös koko idean keksinyt yrittäjäpariskunta Markku ja Sinikka Ahosen tytär Hanne-Mari Ahonen, jonka mukaan koko ajatus lähti liikkeelle puolitosissaan ääneen sanotusta heitosta.

– Olin käymässä vanhempieni luona Nilsiässä ja huomasin, että siellä on todella vähän pokéstoppeja. Sanoin äidille, että teidän pitäisi järjestää matka, että paikalliset pääsisivät pelaamaan peliä muualla.

Aluksi yrittäjäpariskunta suhtautui tyttärensä ajatukseen epäillen, mutta jo seuraavana päivänä matkaa alettiin järjestellä tosissaan. Etukäteen matkan suosiota oli vaikea arvioida, mutta matka osoittautui lopulta onnistuneeksi. Moni onnistui löytämään paljon uusia Pokémoneja ja pääsemään pelissä aiempaa ylemmälle tasolle.

Silti moni peliin perehtymätön varmasti miettii, mikä pelissä saa ihmiset kiertämään ympäri Savoa kuvitteellisia hahmoja metsästämässä. Matkalla tehty kyselykierros paljastaa, että lähes jokainen nimeää pelin parhaaksi puoleksi liikunnallisuuden. Peli motivoi liikkumaan ja tekemään pidempiä lenkkejä joko pyöräillen tai kävellen.

– Peli on myös todella yhteisöllinen. Pelin kautta ihmisiä on helppo lähestyä, ja Facebook-ryhmissä jaetaan avoimesti vinkkejä, sanoo Andreas Lindquist.

Pelin lomassa tulee liikuttua aivan huomaamatta. Lindquistin perheessä puolet peliajasta kuluukin yleensä leikkimiseen, kiipeilyyn ja muuhun oheistoimintaan.

Pelimatka oli monelle myös hyvä keino päästä tutustumaan lähikuntiin paremmin.

– 70-luvulla kuljetettiin ihmisiä etelänmatkoille. Ne olivat silloin monelle ensimmäisiä ulkomaanmatkoja. Pokémon-matka on nyt tämän ajan uutta. Nykyisin on niin helppo lentää ulkomaille, että lähialueiden tuntemus voi jäädä heikoksi, Hanne-Mari Ahonen vertaa.

Laila Kainulainen kuvailee pelimatkaa mielenkiintoiseksi kokemukseksi. Aika on kulunut nopeasti, vaikka itse peli ei ollutkaan hänelle entuudestaan kovin tuttu.

– Tämä on ollut vaihtelua tavanomaiseen arkeen.

Kainulainen ei osannut sanoa, voisiko hän alkaa pelaamaan peliä.

– Eläkeläisellä olisi siihen aikaa, mutta Nilsiässä ei taida olla siihen kovin hyviä mahdollisuuksia.

Bussiretkelle suunnitellaankin jo jatkoa. Heti retkeä seuraavana päivänä sähköpostiin kilahtaa tiedote, jossa kerrotaan saman firman järjestämästä uudesta retkestä. Syyskuun alussa on mahdollista päästä tutustumaan Jyväskylän Pokémon-apajille.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut