KHO: Talebanien uhkaa paenneen afgaanin terveys esti käännyttämisen

STT–Mikko Gustafsson

Suomi ei voi käännyttää 19-vuotiasta afgaania, Korkein hallinto-oikeus linjaa vuosikirjapäätöksessään.

Talebanit olivat yrittäneet värvätä miestä moskeijassa. Hän onnistui kuitenkin poistumaan rekrytointitilanteesta, koska oli uskotellut talebaneille aloittavansa heidän tukemansa uskonnonopetuksen.

Wardakin maakunnasta kotoisin oleva afgaani on Suomessa vedonnut siihen, että sisäinen pako ei ole hänelle mahdollinen talebanin taholta kohdistuvan uhkan, etnisestä taustasta johtuvan vainon ja oikeudenloukkausten vaaran sekä varallisuuden ja tukiverkoston puuttumisesta johtuvan haavoittuvan aseman vuoksi.

Maahanmuuttovirasto sekä hallinto-oikeus katsoivat, että miehellä olisi mahdollisuus siirtyä asumaan turvallisesti ja laillisesti Kabuliin.

KHO linjasi toisin. Sen mukaan mies ei olisi pystynyt oleskelemaan Kabulissa normaalisti henkilökohtaisen tilanteensa vuoksi.

KHO kuitenkin totesi, että miehellä olisi sinänsä mahdollisuus päästä Kabuliin turvallisesti ja laillisesti. Kabulin yleinen turvallisuus- ja humanitaarinen tilanne ei KHO:n arvion mukaan ole sellainen, että se sellaisenaan asettaisi valittajan vakavaan ja henkilökohtaiseen vaaraan.Turvallisuustilanteella silti merkitystä Miehellä ei ollut ammattia tai merkittävää työkokemusta, eikä enää perheenjäseniä tai muuta verkostoa Kabulissa. Hän kärsi vakavista mielenterveysongelmista.

KHO arvioi mielenterveysongelmien vaikuttavan miehen toimintakykyyn. Se heikentää oikeuden mukaan merkittävällä tavalla hänen edellytyksiään hankkia Kabulissa toimeentulo ja turvata ihmisarvoisen elämän perusedellytykset.

Merkitystä oli silti myös Kabulin turvallisuustilanteella, koska turvallisuuden heiketessä edellytykset suhteellisen normaaliin elämään vaikeutuvat.KHO kumosi Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden päätökset ja palautti asian Maahanmuuttovirastolle turvapaikan myöntämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut