Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolme turvelupaa evätty uuden pykälän takia

Ympäristönsuojelulain 13. pykälän nojalla on Suomessa hylätty vain kolme turvetuotantolupaa. Vapon viestintäjohtaja Ahti Martikainen totesi keskiviikon Savon Sanomissa, että uuden lain piti sujuvoittaa luvittamista, mutta näin ei käynyt.

– Ympäristönsuojelulain uusi pykälä ei ole ollut lupien tulppa ollenkaan, tänä keväänä Itä-Suomen aluehallintovirastosta eläkkeelle jäänyt ympäristöneuvos Antti Ylitalo toteaa.

Hän oli mukana ratkaisemassa turvetuotannon ympäristölupia 18 vuotta.

Ympäristönsuojelulakiin tuli vuonna 2014 uusi pykälä, joka koskee turvetuotannon sijoittamista. Sen mukaan lupaharkinnassa pitää ottaa huomioon erityiset luontoarvot turvetuotantoon aiotuilla soilla.

– Pykälä säädettiin kovan paineen vuoksi. Paine koski sitä, että turvetuotanto kohdistui myös luonnontilaisille, ojittamattomille alueille, joilla on virkistyksellisiä, luonnonsuojelullisia ja ilmastollisia arvoja, Ylitalo sanoo.

Yksi kolmesta hylätyistä luvista on Sonkajärvellä sijaitsevan Alussuon hakemus, jonka Itä-Suomen avi hylkäsi viime huhtikuussa. Vapo haki ympäristölupaa Jyrkällä kahdelle erilliselle lohkolle. Niistä toiselle, noin 30 hehtaarin lohkolle ei myönnetty lupaa, koska se kuuluu uhanalaisiin aapasoihin ja on lähes kokonaan ojittamaton.