Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin ja Kimin paperissa ei ole USA:n vaatimaa muotoilua Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta

Donald Trumpin ja Kim Jong-unin allekirjoittamassa dokumentissa ei mainita Yhdysvaltain vaatimusta Pohjois-Korean täydellisestä, todistettavasta ja peruuttamattomasta ydinaseriisunnasta. Sen sijaan paperissa on löyhempi muotoilu, jonka mukaan Pohjois-Korea sitoutuu työskentelemään ydinaseettoman Korean niemimaan tavoitteen eteen. Trump puolestaan lupaa Pohjois-Korealle turvatakuut.

Alustavien kansainvälisten asiantuntija-arvioiden mukaan dokumentin muotoilu on löyhä ja toistaa samaa kuin aiemmin. Pohjois-Korea voi käyttää mainintaa koko Korean niemimaan ydinaseettomuudesta sen vaatimiseen, että Yhdysvaltain täytyy poistaa ydinaseidensa suoja Etelä-Korealta.

Dokumentista julkaistujen otteiden ja valokuvien mukaan Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ilmoittavat myös luovansa uuden suhteen maidensa välille sekä sitoutuvansa siihen, että Korean niemimaalle luodaan pysyvä ja vakaa rauhantila. Sodan jäljiltä kateissa olevien kohtaloa ryhdytään myös selvittämään yhteistyössä.

Dokumentin mukaan sitoumusten toimeenpanosta aiotaan käydä jatkoneuvotteluja mahdollisimman pian. Näitä eivät kuitenkaan käy Trump ja Kim vaan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Pohjois-Korean puolelta "asiaankuuluva korkea viranomainen".

Lähteinä muun muassa AFP, Guardian, Reuters