Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kim vannoo Pohjois-Korean jättävän menneisyyden taakseen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat allekirjoittaneet dokumentin, jota kummatkin kuvaavat kattavaksi ja erittäin tärkeäksi. Sen enempää dokumentin sisällöstä ei vielä tiedetä.

Allekirjoittamisen yhteydessä Trump sanoi, että Pohjois-Korean ydinaseriisunta aloitetaan "erittäin pian".

– Aloitamme prosessin, hän sanoi.

Toimittajan kysyessä Tumpilta, aikooko hän kutsua Kimin Valkoseen taloon, Trump vastasi "ehdottomasti". Hän sanoi, että hän ja Kim tapaavat vielä useasti. Trump kutsui Kimiä erittäin älykkääksi neuvottelijaksi ja sanoi, että hänen ja Kimin välille on muodostunut erityinen suhde. Trumpin mukaan hän ja Kim ovat oppineet paljon toisistaan ja toistensa maista.

Kim puolestaan sanoi, että Pohjois-Korea jättää menneisyyden taakseen ja kutsuu tapaamista Trumpin kanssa historialliseksi.

– Maailma näkee suuren muutoksen, hän sanoi.

 

 

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltola sanoi aiemmin tänä aamuna, että Trumpin ja Jong-unin huippukokous Singaporessa alkoi aika lailla positiivisissa merkeissä.

– Selkeästi on liikahdusta tapahtumassa. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan ja miten tämä tapaaminen kokonaisuudessaan menee, Aaltola kommentoi varhain tiistaina.

– Kokonaisuutena tältä (kokoukselta) ei varmaan voida odottaa kovin paljoa. Tämä on tietynlainen lähtölaukaus.

Hänen mukaansa kokoukselta on kuitenkin luvassa ainakin hyviä mediakuvia ja näyttäviä julkilausumia, joita Aaltola arvioi molempien johtajien kokoukselta hakevan. Lisäksi luvassa voi olla odottamattomia käänteitä, kun ottaa huomioon, että kyseessä on Trumpin ja Kimin välinen tapaaminen, tutkija sanoo.

Kim ja Trump kättelivät toisiaan ensimmäisen kerran Suomen aikaa aamuneljän aikoihin Capella-hotellilla Sentosan saarella.

Kahdenkeskinen tapaaminen kesti alle tunnin, minkä jälkeen johtajat aloittivat laajemman tapaamisen, johon osallistui muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton. Toista tapaamista seurasi työskentelylounas.

Aaltolan arvion mukaan oli järkevää, että Kim ja Trump saivat huippukokouksen alussa tavata toisensa kahden kesken. Näin he pystyivät muodostaan jonkinlaisen käsityksen toisistaan, minkä jälkeen neuvotteluihin käytiin isommalla joukolla.