Puolella eläkeläisistä jonkin verran toimeentulovaikeuksia: "Rahat ei oikein riitä ruokaan"

Eläkeläisistä lähes kymmenesosa kertoi kokevansa vakavia toimeentulovaikeuksia. Osa kertoi karsineensa myös välttämättömistä menoista kuten lääkkeistä ja terveydenhoidosta. Riitta Kumppulainen

STT

Eläketurvakeskuksen tuoreessa kyselytutkimuksessa puolet eläkeläisistä kertoo, että heillä on jonkinasteisia vaikeuksia tavanomaisten menojen kattamisessa.

Eläkeläisistä lähes kymmenesosa kertoi kokevansa vakavia toimeentulovaikeuksia. Osa kertoi karsineensa myös välttämättömistä menoista kuten lääkkeistä ja terveydenhoidosta.

– Eläke on niin pieni, että en saa ostettua vaatteita. Samat vaatteet 20 vuotta. Rahat ei oikein riitä ruokaan. Onneksi saan joskus ruoka-avustusta eräältä kauppiaalta, kirjoitti 70-vuotias naisvastaaja.

ETK:n mukaan erityisesti pienituloiset, työkyvyttömät ja yksinasuvat eläkeläiset kokevat merkittäviä toimeentulovaikeuksia. Kolmasosa vastaajista kertoo, ettei heille jää rahaa välttämättömien menojen jälkeen.

– On merkittävää, että kymmenen prosenttia on joutunut luopumaan välttämättömästä kulutuksesta, kuten lääkkeistä ja terveydenhuollosta, kertoo ETK:n tutkija Liisa-Maria Palomäki.

 

 

Kyselyssä puolet eläkeläisistä on kohtalaisen tyytyväisiä toimeentuloonsa. Kahdella kolmasosalla jää rahaa käyttöön välttämättömyysmenojen jälkeen, ja noin 40 prosenttia kykenee säästämään tuloistaan. Lisäksi joka viides eläkeläinen ilmoittaa tukevansa läheisiään taloudellisesti.

– Eläketulo riittää, kun pitää menot kohtuullisina ja yrittää säästää jonkin verran taloyhtiön remonttia varten, vastasi 80-vuotias nainen.

Syksyllä 2017 tehtyyn ETK:n kyselyyn vastasi lähes 3 000 eläkeläistä. Vastaajat olivat 55–85-vuotiaita vanhuus-, työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkeläisiä.

Vastausinnokkuus kyselyyn oli korkea, sillä kysely lähetettiin 4 000 eläkkeensaajalle. Vastausprosentti oli 73.

Suomessa on noin 1,5 miljoonaa eläkkeensaajaa, joista pienituloisia on 174 000. Pienituloisiksi lasketaan henkilöt, joiden tulot ovat alle 60 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut