Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korea aloitti Kimin matkan harhautuksella – "Tällainen kokous olisi ollut mahdollinen kenelle tahansa"

Turvatoimet oli kiristetty äärimmilleen, kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un aloitti kokousmatkansa Singaporeen. Pohjois-Korea lähetti Singaporeen kolme lentokonetta ilmeisesti harhautuksena sunnuntaina.

Kim ei lentänytkään Iljushinillaan, jota on kutsuttu lempinimellä Air Force Un. Nimi mukailee Yhdysvaltain presidentin Air Force One -lentokonetta.

Ikääntyneen Iljushin-62:n sijasta Kim matkusti tiettävästi Air Chinan Boeing 747:llä. Lentotietojen mukaan koneen piti alun perin suunnata Pjongjangista Pekingiin, mutta lennon numero vaihtui kesken matkan ja määränpääksi tuli Singapore.

Singaporen ulkoministeri tviittasi kuvan, jossa hän kättelee Kimiä.

– Tervetuloa puheenjohtaja Kim Jong-un, joka on juuri saapunut Singaporeen, ulkoministeri Vivian Balakrishnan sanoi viestissään.

Kim jatkoi lentokentältä matkaansa Mercedes-Benzin limusiinilla noin 20 auton saattueessa. Hän keskusteli myöhemmin muun muassa Singaporen pääministerin Lee Hsien Loongin kanssa ennen majoittumista loistohotelliin.

Kimin todennäköisen majapaikan St Regis -hotellin ympärille on tuotu jopa ylimääräisiä kasveja peittämään näkyvyyttä. Presidentillisessä sviitissä hotellin 20. kerroksessa voi katsella maisemien lisäksi Marc Chagallin taidetta. Hotellilaskun maksajaa ei ole kerrottu.

Kimin on määrä tavata Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Sentosan saarella tiistaina. Myös Trump lähti etuajassa johtavien teollisuusmaiden G7-kokouksesta kohti Singaporea.

– Vaikuttaa siltä, että Kim Jong-un haluaa tehdä jotain suurta kansansa hyväksi, ja hänellä on siihen tilaisuus. Mahdollisuus on kuitenkin vain tämän yhden kerran, Trump sanoi Kanadassa ennen lähtöään.

Trump vakuutti tietävänsä tapaamisen ensimmäisen minuutin aikana, onko sopimus ydinaseiden riisunnasta mahdollinen.

– Jos vaikuttaa siltä, ettei sitä tapahdu, en tuhlaa aikaani.

Trumpin uskotaan päättäneen Kim Jong-unin tapaamisesta viime maaliskuussa kuuntelematta ensin neuvonantajiaan. Arvostelijoiden mukaan todellista edistystä tuskin tapahtuu, vaan kokouksen päätarkoitus on julkisuus.

– Huippukokousta sanotaan historialliseksi, mutta... On tärkeää ymmärtää, että tällainen kokous olisi ollut mahdollinen kenelle tahansa Yhdysvaltain presidenteistä, joka olisi halunnut sellaisen, huomauttaa yksi Yhdysvaltain entisistä Pohjois-Korea-neuvottelijoista Christopher Hill.

– Kukaan aiemmista Yhdysvaltain presidenteistä ei kuitenkaan halunnut tällaista ja perustelluista syistä.