Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nicaraguan levottomuuksissa kuollut jo lähes 140 ihmistä

Keski-Amerikassa Nicaraguassa jo lähes 140 ihmistä on saanut surmansa huhtikuussa alkaneissa levottomuuksissa. Tuoreimpien tietojen mukaan levottomuuksissa on kuollut nyt 137 ihmistä, kertovat ihmisoikeusaktivistit.

Asiasta lauantaina kertoneen paikallisen ihmisoikeusjärjestön mukaan kuolonuhrien määrä nousi lauantain vastaisena yönä, jolloin kaksi ihmistä sai surmansa.

Paikallinen opiskelijajärjestö kertoi nuoren miehen kuolleen aseellisessa hyökkäyksessä maan pohjoisosassa. Hyökkäyksen kohteena oli tiesulkuja vahtineet protestoijat, opiskelijajärjestö kertoi. Paikallismedia kertoi puolestaan pääkaupunki Managuassa luotiin kuolleesta moottoripyörällä liikkeellä olleesta miehestä. Mediatietojen mukaan miestä jahdanneet miehet ampuivat häntä niskaan.

Huhtikuussa maassa alkaneet mielenosoitukset alkoivat vastalauseena kiistellylle eläkeuudistukselle, joka on sittemmin jo peruttu. Protestit levisivät eri puolille maata ja kasvoivat laajemmaksi protestiliikkeeksi presidentti Daniel Ortegaa ja hänen hallitustaan vastaan.

Ortega tapasi aiemmin tällä viikolla katolisen kirkon piispan neuvotellakseen poliittisen kriisin ratkaisemisesta ja rauhanneuvotteluiden aloittamisesta uudelleen. Kirkko kertoi tapaamisen jälkeen, että Ortega oli pyytänyt aikaa pohtia vastaustaan tilanteeseen.

Keski-Amerikassa vaikutusvaltainen katolinen kirkko yritti jo kertaalleen aiemminkin neuvotella rauhaa mielenosoittajien ja hallituksen välille, mutta neuvottelut kariutuivat. Kirkko on sanonut, että neuvottelut eivät voi onnistua niin kauan kun hallitusta lähellä olevat ryhmät jatkavat ihmisten tappamista.

Yhteenotoissa on mielenosoittajien lisäksi ollut tiettävästi osallisena myös hallitukselle uskollisia puolisotilaallisia joukkoja ja mellakkapoliisin joukkoja.

Ortega on luotsannut maata nyt yhtäjaksoisesti 11 vuotta. Ensimmäisen kerran hän oli presidenttinä jo vuosina 1985–1990.