Maahanmuuttovastaisen Janez Jansan puolue voitti Slovenian parlamenttivaalit

SDS-puolueen puheenjohtaja Dejan Zidan antoi lausunnon parlamenttivaalien tulosten julkistamisen jälkeen. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JURE MAKOVEC

STT

Sloveniassa maahanmuuttovastaisen entisen pääministerin Janez Jansan SDS-puolue on voittanut parlamenttivaalit. Puolueen mahdollisuudet enemmistöhallituksen muodostamiseen vaikuttavat kuitenkin heikoilta.

Kun äänet oli laskettu lähes kokonaan, SDS:n äänisaalis vaikutti jäävän hieman alle 25 prosenttiin, jolla puolue saa 25 paikkaa 90-paikkaisessa parlamentissa. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi ylsi 12,7 prosentilla ja 13 parlamenttipaikalla entisen koomikon Marjan Sarecin LMS, joka on torjunut kaiken yhteistyön SDS:n kanssa.

Toistaiseksi halukkuutensa yhteistyöhön Jansan SDS:n kanssa on ilmoittanut ainoastaan keskustaoikeistolainen Nova Slovenija -puolue, jonka äänisaalis jäi 7,1 prosenttiin ja seitsemään parlamenttipaikkaan. SDS ja Nova Slovenija eivät näin ollen kaksin pysty muodostamaan enemmistöhallitusta.

Jansa ei vaikuttanut erityisen voitonriemuiselta puhuessaan äänestäjille vaalituloksen selvittyä. Hän sanoi olevansa avoin yhteistyölle kaikkien puolueiden kanssa mutta korosti edelleen puolueensa maahanmuuttovastaista kantaa.

Slovenia päätyi ennenaikaisiin vaaleihin, kun pääministeri Miro Cerar erosi maaliskuussa. Cerarin SMC-puolue jäi tällä kertaa neljänneksi 9,7 prosentin äänisaaliilla.

Toiseksi tulleen LMS-puolueen Marjan Sarec painotti vaalituloksen selvittyä, että puolue pitää vaalilupauksensa ja kieltäytyy yhteistyöstä SDS:n kanssa. Hän sanoi olevansa vaalitulokseen hyvin tyytyväinen, minkä voi tulkita niin, että hän haaveilee puolueensa voivan vielä estää SDS:n nousun valtaan.

LMS:llä saattaa olla SDS:ää paremmat mahdollisuudet muodostaa enemmistöhallituskoalitio. Asiantuntijoiden mukaan Slovenian poliittinen lähitulevaisuus ei näytä erityisen vakaalta riippumatta siitä, kumpi puolue päätyy hallituksen muodostamaan.

Jansan kampanjassa monia ärsytti muun muassa se, että hän sai voimakasta taustatukea Unkarin maahanmuutto- ja EU-vastaiselta pääministeriltä Viktor Orbanilta. Orban jopa osallistui SDS:n puoluekokoukseen ja sanoi puolueen voiton varmistavan Slovenian kansan eloonjäämisen.

–  Pelkojen kylväminen ja naapurimaan pääministerin tuominen sekaantumaan vaaleihimme on ylittänyt kaikki rajat, LMS:n Sarec moitti kampanjan aikana.

Jansa muistetaan myös Suomessa, sillä hänet tuomittiin vuonna 2013 vankeuteen lahjuslupauksen hyväksymisestä Slovenian ja Patrian aiemmin tekemässä panssariajoneuvokaupassa. Sittemmin tuomio kumottiin ja palautettiin uuteen käsittelyyn alempaan oikeusasteeseen. Se totesi asian vanhentuneeksi, ja Jansa vapautui syytteistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.