"Siili ei ole kummoinen akrobaatti, joten veden pitää olla sen ulottuvilla"

Jos asuinseudun lähistöllä ei ole lampia ja puroja, veden annostelu matalaan laakeaan astiaan auttaa esimerkiksi siilejä kuumalla säällä. Juha Poutanen

STT

Ennätyskuiva kevät on tuonut sosiaaliseen mediaan runsaasti ohjeita siitä, miten tarjota juotavaa pienille eläimille.

Jos asuinseudun lähistöllä ei ole lampia ja puroja, veden annostelu matalaan laakeaan astiaan auttaa esimerkiksi lintuja, oravia ja siilejä kuumalla säällä, kertoo Harri Hölttä, Suomen luonnonsuojeluliiton liittohallituksen puheenjohtaja.

– Siili ei ole kummoinen akrobaatti, joten veden pitää olla sen ulottuvilla. Astian pitää myös olla sillä tavalla matala, ettei mikään eläin huku siihen. Linnunpoikaset ovat vähän sellaisia toheloita, Hölttä kertoo.

– Isommat nisäkkäät pärjäävät luultavasti ihan hyvin. Ne voivat hakea vettä kauempaakin, kun koivet kantavat paremmin kuin näillä siileillä ja oravilla, hän lisää.

Kaikenlaista eläinten häiritsemistä Hölttä kehottaa välttämään erityisen huolellisesti, jotta ne saisivat rauhassa yrittää selviytyä helteistä.

Hölttä arvioi, että tämän kuivuusaallon kaltaiset säiden ääri-ilmiöt tulevat lisääntymään, kun ilmastonmuutos etenee.

– Varhainen kevät ja epävakaa sää voivat aiheuttaa esimerkiksi tilanteita, joissa teeret ja metsot aloittavat pesinnän aikaisin. Hallaöitä voi kuitenkin tulla, kun poikaset ovat vielä pieniä ja arkoja.

 

 

Joillekin eläimille kuivuudesta on ollut myös hyötyä: Höltän mukaan Suomessa on paljon kasveja ja hyönteisiä, jotka menestyvät metsäpalojen jälkimainingeissa.

Myös lintujen pesiminen on päässyt Etelä-Suomessa hyvään vauhtiin lämmön vuoksi.

– Lisäksi Saimaalla vedenpinta on runsaslumisen talven jälkeen ollut tavallista korkeammalla. Jos toukokuussa olisi satanut normaalisti, vesi olisi voinut viedä mukanaan rannalla pesivien lintujen pesiä, Hölttä kertoo.

Säät ovat olleet nyt hyvät, kertoo metsäjohtaja Juha Hakkarainen Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitosta.

– Riistalintujen pesintä on onnistunut hyvin. Viime kevät oli kana- ja vesilintujen kannalta liian kylmä, ja se näkyi heti lintukannoissa.

Hakkaraisen mukaan tavallista nopeammin lämmenneet vedet myös suosivat esimerkiksi kevätkutuisia kaloja ja nopeuttavat rapujen kuorenvaihtoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.