MTK:n Marttila: Suomen tavoiteltava kansallista maataloustukea myös Etelä-Suomeen

STT

Ehdotukset EU:n maataloustukien leikkauksista brexitin jälkeen ovat Suomen kannalta huolestuttavia, sanoo maataloustuottajien keskusjärjestö MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Marttila sanoo STT:lle, että Suomen tulisi pyrkiä paikkaamaan aukkoja kansallisella tuella, jos EU-tukien tasoon ja ehtoihin ei saada parannuksia.

– Kansallinen rahoitus ja kansalliset työkalut tulisi ottaa Suomessa tehokkaammin käyttöön.

Eteläisessä Suomessa rajoituksena on liittymissopimus, sillä siihen kirjattiin mahdollisuus kansallisiin tukiin maan pohjoisosaan, suunnilleen 62 leveysasteen pohjoispuolelle. Marttilan mukaan Suomi voisi Britannian EU-eron yhteydessä pyrkiä neuvottelemaan liittymissopimuksensa tältä osin uudelleen.

– Jos brexit toteutuu, siinä saattaa avautua mahdollisuus ja siihen on Suomen valmistauduttava. Haetaan kansallisen tuen eli pohjoisen tuen maksuoikeutta koko maahan, Marttila ehdottaa.

Suomen eteläisiin osiin maksettava kansallinen tuki ei Marttilan mukaan olisi EU:n kannalta suuri asia, koska Suomen tuotantomäärät eivät ole niin merkittäviä, että niistä aiheutuisi häiriötä EU:n sisämarkkinoille.

 

Suomi tavoittelee parempaa ratkaisua

 

EU-komissio julkisti ehdotuksensa unionin yhteisen maatalouspolitiikan tulevasta rahoituksesta perjantaina. Ehdotus koskee vuosia 2021–27 eli vuosia Britannian EU-eron jälkeen. Koska Britannia on maksanut unionin kassaan enemmän kuin on saanut, on unionin rahoitukseen syntymässä aukko, elleivät jäsenmaat suostu korottamaan maksujaan.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ilmoitti tuoreeltaan, ettei ehdotettuja leikkauksia Suomen tukiin voi hyväksyä. Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kirjoitti blogissaan, ettei runsaan 330 miljoonan euron menetystä kehyskaudella ole mahdollista hyväksyä. Sipilän mukaan Suomi löytää tukea väännössään Ranskasta.

– Olemme sopineet presidentti Emmanuel Macronin kanssa, että teemme yhteistyötä, jotta tilanne saadaan käännettyä paremmaksi, Sipilä kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.