Lännen Media: Valtaosa kansanedustajista ei halua perustuslakituomioistuinta

STT

Vain pieni osa kansanedustajista kannattaa nykymuotoisen perustuslakivaliokunnan korvaamista perustuslakituomioistuimella, selviää Lännen Median tekemästä kyselystä kansanedustajille. Ajatusta vastustaa 85 prosenttia kyselyyn vastanneista kansanedustajista, ja 6 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Perustuslakivaliokunnassa kannat olivat vielä jyrkempiä. Kaksi kolmasosaa valiokunnan jäsenistä ja varajäsenistä vastasi kyselyyn, ja heistä ainoastaan varajäsen Olli Immonen (ps.) kannatti valiokunnan korvaamista tuomioistuimella.

Puolueista perustuslakituomioistuin sai eniten kannatusta kokoomuksesta ja perussuomalaisista. Kaikki kyselyyn vastanneet keskustan, SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajat vastustivat sitä.

Perustuslakituomioistuimen perustaminen vaatisi eduskunnan päätöksen.

Perustuslakivaliokunta muun muassa tarkistaa, ovatko sen käsittelyyn tulevat lakiehdotukset perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisia. Monissa maissa vastaavaa tehtävää toteuttaa perustuslakituomioistuin, joka on irrallaan poliitikoista ja arvioi, ovatko säädetyt lait perustuslain mukaisia.

Kokonaisuudessaan Lännen Median kyselyyn vastasi 108 kansanedustajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.