Sote-uudistukseen tulossa vielä isoja korjauksia, aikataulut voivat paukkua

– Uudistusta on vaiheistettava palveluittain ja alueittain. Siirtymäkautta on myös olennaisesti pidennettävä, sanoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie. Roni Rekomaa / Lehtikuva

OLLI KUIVANIEMI, ANNU MARJANEN / STT

Hallitukselle elintärkeän sote-uudistuksen tie ei noussut perjantaina pystyyn, mutta isoja mutkia tuli taas matkaan. Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lopulta erittäin kriittisen lausunnon soten valinnanvapaudesta. Useita korjaustarpeita osattiin odottaa.

Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen lakiesityksessä on edelleen vakavia perustuslaillisia ongelmia, mutta korjaukset voidaan kuitenkin tehdä eduskunnassa.

Keskeisimmät ongelmat liittyvät valinnanvapauden voimaantulon aikatauluun ja maakuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitukseen. Molemmat ovat kokoomukselle tärkeitä edellytyksiä uudistuksen läpiviennissä.

Lausunnon mukaan valinnanvapauden aikataulu on niin tiukka, että se voi johtaa hallitsemattomiin riskeihin potilasturvallisuudessa.

– Uudistusta on vaiheistettava palveluittain ja alueittain. Siirtymäkautta on myös olennaisesti pidennettävä, sanoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.).

Valiokunta vaatii lisäksi lakimuutoksia, jotka turvaavat maakuntien sote-palvelujen rahoituksen myös poikkeustilanteissa.

Viime päivinä on arvioitu, että koko sote-uudistus ja sen mukana hallitus voivat kaatua valiokunnan lausunnon jälkeen. Erityisesti kuohuntaa on ollut kokoomuksen ympärillä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että lausunnon pohjalta voidaan kuitenkin edetä.

– Paljon töitä se vaatii, mutta keskeistä on, että valinnanvapaus toteutuu, Orpo sanoi STT:lle.

 

 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan vaaditut korjaukset tehdään.

– Uudistuksen etenemisen näkökulmasta on huojentavaa, että muutokset voidaan tehdä osana eduskuntakäsittelyä – toisin kuin vuosi sitten. Ensivaikutelmana näyttää myös siltä, että valinnanvapaudelle ja maakuntien rahoituskehykselle näytetään vihreää valoa, Sipilä kommentoi tiedotteessa.

Myös perustuslakivaliokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) pitää uudistusta yhä toteuttamiskelpoisena.

– Äkkiä lukemalla voi saada sen kuvan, että lausunto tyrmää hirveän paljon. Kyllä siinä on paljon huomautettavaa, mutta pitää nähdä mitä kaikkea tässä kokonaisuudessa on. Sanoisin, että tästä pystytään kuitenkin menemään eteenpäin, Tölli sanoi.

Valiokunnan jäsenet eivät lähteneet arvioimaan, kuinka kauan korjausten tekeminen voi viedä. Esitetyt muutokset ovat kuitenkin niin suuria, että hallituksen toiveet viedä sote-lait eduskunnasta läpi jo ennen kesätaukoa näyttävät karkaavan.

 

 

Lähipäivinä ja -viikkoina paljon vartijana on sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka on muutosten teossa avainroolissa. Kansanedustaja Krista Kiurun (sd.) johtaman valiokunnan pitää arvioida myös kiisteltyä kysymystä siitä, miten esitetty valinnanvapaus suhteutuu EU:n valtiontukisäätelyyn.

– Valinnanvapausjärjestelmää ei ole syytä ottaa käyttöön ennen kuin on varmistuttu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn, esimerkiksi niin, että valtioneuvosto notifioi järjestelmän EU:n komissiolle, Lapintie linjasi.

Menettely olisi aikaa vievä, ja hallitus on linjannut, että se ei aio tätä etukäteen tehdä.

Kiurun mukaan esitetyt muutokset ovat "erittäin mittavia" ja niiden käsittely vie aikaa. Muutosten laajuus ja työn määrä selviävät lähipäivinä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on jo aiemmin käsitelty hallituksen sote-esityksiä kuumissa tunnelmissa, ja Kiuru on ennakoinut aikataulun lykkääntymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.