Katainen: Yhdysvaltojen toiminta ei perustu normaaliin logiikkaan

Vastatoimet tulevat voimaan kuun puolivälissä, jos kiistaa ei saada ratkaistua. LEHTIKUVA / AFP PHOTO

STT

EU ei ole vielä päättänyt, toteutetaanko tullikorotukset Yhdysvalloille asteittain vai kerralla, sanoo Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

EU:n listalla on suuri määrä yhdysvaltalaisia tuotteita viskistä farkkuihin. Vastatoimet tulevat voimaan kuun puolivälissä, jos asiaa ei saada ratkaistua. Kataisen mukaan vastatoimien vaikutus on suurin piirtein sama kuin korotettujen teräs- ja alumiinitullien vaikutus Eurooppaan.

Kataisen mukaan kauppaneuvottelupöytään on vaikea palata. EU aikoo viedä neuvottelut Maailmankauppajärjestö WTO:n riitautettavaksi.

– Olemme tarjonneet rakentavaa ulospääsytietä, jonka he ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan, Katainen sanoo STT:lle. Kataisen mukaan ei ole syytä olettaa, että neuvottelut olisivat parempia, jos Yhdysvallat tietoisesti haluaa vahingoittaa neuvottelukumppaniaan.

EU ja Yhdysvallat kävivät viime viikkoina tiivistä keskustelua. EU-maat olivat valmiita keskustelemaan WTO:n sääntöjen uudistamisesta ja tiettyjen teollisuustuotteiden kaupan esteiden purkamisesta.

Kataisen mukaan on vaikea ennustaa, miten tilanne kehittyy.

– Yhdysvaltojen toiminta on niin arvaamatonta eikä perustu normaaliin logiikkaan, talousjärkeen ja kaikkein vähiten yhdessä sovittuihin sääntöihin, hän sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut