Macron Trumpille: EU:lle asetetut tuontitullit ovat laittomia

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan tulleissa on kyse protektionismista. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN

STT

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on keskustellut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa puhelimessa tänään voimaan astuvista tuontitulleista. Asiasta kertoneen Ranskan presidentin kanslian mukaan Macron sanoi virkaveljelleen, että EU:lle asetetut tuontitullit ovat laittomia ja että EU vastaa niihin tiukasti ja sopivassa määrin suhteessa Yhdysvaltojen toimiin.

Macron oli myös kehottanut Trumpia osallistumaan Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöjen vahvistamista koskeviin neuvotteluihin yhdessä EU:n, Japanin ja Kiinan kanssa.

Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin kauppasuhteet vajosivat eilen tähänastiseen aallonpohjaansa sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti korotettujen tuontitullien astuvan voimaan tänään perjantaina. Korostusten astuttua voimaan teräksestä peritään Yhdysvalloissa 25 prosentin ja alumiinista 10 prosentin tulli.

Ranskan suunnalta asiaa on kommentoinut myös maan valtiovarainministeri Bruno Le Maire, jonka mukaan Ranska ei suostu kauppaneuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa niin kauan kuin alumiini- ja terästullit ovat voimassa. Kanadaan G7-maiden valtiovarainministerien kokoukseen matkalla olleen Le Mairen mukaan Ranska ei suostu neuvottelemaan paineen alla.

"Kyse protektionismista"

EU vastasi eilen heti tuoreeltaan voimakkaasti Trumpin tullipäätökseen. Kauppakomissaari Cecilia Malmström kertoi, että EU aikoo riitauttaa päätöksen WTO:ssa, koska se on selvästi kansainvälisiä sääntöjä vastaan. EU aikoo myös suojata omaa markkinaansa ja korottaa tiettyjen amerikkalaistuotteiden tulleja.

Päätösten kommentoineen EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan kyse on protektionismista eli Yhdysvaltain halusta suojata omaa talouttaan.

–  Olen huolestunut tästä päätöksestä. EU uskoo, että nämä yksipuoliset tullit eivät ole perusteltavissa ja haastavat Maailman kauppajärjestön säännöt, Juncker sanoi eilen julkaistussa komission tiedotteessa.

EU ja Yhdysvallat kävivät viime viikkoina tiivistä keskustelua. EU-maat olivat valmiita keskustelemaan WTO:n sääntöjen uudistamisesta ja tiettyjen teollisuustuotteiden kaupan esteiden purkamisesta.

Euroopan unioni on pitkin matkaa korostanut, että ongelmassa on kyse teräksen ylituotannosta, jota Yhdysvallat on yrittänyt laittaa aisoihin. Maa on perustellut korotuksia kansallisella turvallisuudella, mutta siitä ei ole EU:n mukaan kyse.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut