Tärkeät sote-linjaukset saattavat valmistua

STT

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyrkii siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta koskeva lausunto saataisiin valmiiksi tänään.

Perustuslakivaliokunta arvioi sitä, ovatko lakiehdotukset perustuslain mukaisia. Valiokunnan sote-lausuntoa odotetaan suurella mielenkiinnolla, sillä se antaa osviittaa hallitukselle tärkeän uudistuksen aikataulusta ja toteutumismahdollisuudesta.

Valiokunta kokoontuu aamukahdeksalta. Sen jälkeen seuraava kokous on aikataulutettu tiistaille. Valiokunta puursi sote-lausuntoaan eilen aamukahdeksasta alkuiltapäivään.

Sote- ja maakuntapaketti on hallituksen isoin uudistus. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on aiemmin sanonut, että soten kaatuminen johtaisi hallituksen kaatumiseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan sanoi viikonloppuna, ettei kokoomuksella ole syytä tukea uudistusta, jos se ei vastaa niitä tavoitteita, joita kokoomus on sille asettanut. Kokoomuksen voi olla vaikea hyväksyä esimerkiksi sitä, että kaavaillusta maakuntien sote-menojen katosta pitäisi luopua. Samoin vaikeaa voi olla valinnanvapauden lykkääminen kovin reippaasti nykyisestä suunnitelmasta.

Kokoomuksen riveissä tuki sotelle on murentunut kevään aikana näyttävästi, kun kaksi kansanedustajaa on ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan. Lisäksi pakettiin kriittisesti suhtautuva Harry Harkimo jätti puolueen.

Toisaalta kokoomus joutuu pohtimaan sitäkin, mitkä ovat sen mahdollisuudet saada valinnanvapautta myöhemmin, jos se nyt kaataisi soten ja hallituksen. Oppositiopuolueista ei löydy suurta innostusta avata markkinoita yksityisille toimijoille ainakaan kokoomuksen toivomassa tahdissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.