Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri kiistää vihjailut, että hallitus olisi ohjannut perustuslakivaliokunnan sote-työtä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiistää vihjailut siitä, että hallitus olisi sotkeutunut perustuslakivaliokunnan työhön sosiaali- ja terveysuudistuksessa. Hän vakuuttaa, että valiokuntaan ei ole annettu minkäänlaista poliittista ohjausta.

– Kunnioitamme ehdottomasti sitä, että perustuslakivaliokunnalla on täysin riippumaton, ilman minkäänlaista hallituksen ohjausta tapahtuva hallituksen esityksen perustuslaillinen arviointi, Sipilä sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n kansanedustaja Timo Harakka viittasi kyselytunnilla viimeviikkoiseen kohuun, jonka aiheutti perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen vuotaminen medialle.

Harakka väitti kyselytunnilla, että hallitus olisi viime viikolla hankkinut käyttöönsä perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen, jotta se voisi suunnitella, miten vaikuttaa sote-lakiesitysten läpimenoon.

– Ja jos on edes epäilys siitä, että hallitus käyttää julkisuutta valiokunnan häiritsemiseen, tarvitaan tapahtumasta huolellinen selvitys, Harakka vihjaili puheenvuorossaan.

Sipilä: En ole sanaakaan voinut lukea

Pääministeri Sipilä piti Harakan puheita vakavana syytöksenä. Sipilän mukaan hänellä tai valtiovarainministeri Petteri Orpolla (kok.) ei ole ollut perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnosta käytössä.

– En ole sanaakaan sellaisesta voinut lukea, ja ministeri Orpo tuossa vieressä kuiskaa, että ei hänelläkään ole sellaista käytettävissä. Tämä on erittäin vakava syytös, minkä edustaja (Harakka) esittää sieltä penkistä, Sipilä vastasi ministeriaitiosta.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan tavoitteena on, että sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta koskeva lausunto saataisiin pakettiin tällä viikolla eli käytännössä perjantaina.

Valiokunnan sote-lausuntoa odotetaan suurella mielenkiinnolla, sillä se antaa osviittaa koko uudistuksen aikataulusta ja ylipäätänsä toteutumismahdollisuudesta.

Hallitus on jo vahvistanut, että lokakuulle kaavaillut maakuntavaalit eivät toteudu aikataulussa.