Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tärkeät sote-linjaukset saattavat valmistua perjantaina

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyrkii siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta koskeva lausunto saataisiin valmiiksi perjantaina.

Valiokunnan sote-lausuntoa odotetaan suurella mielenkiinnolla, sillä se antaa osviittaa hallitukselle tärkeän uudistuksen aikataulusta ja toteutumismahdollisuudesta.

– Kyllä tavoitteemme on edelleen, että tällä viikolla (tulee valmista), sanoi valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) torstaina eduskunnassa.

Hallituspuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen arvioi, että valiokunnan lausunnon julkistamisen jälkeen selviää, missä vaiheessa kokoomus pystyy ottamaan kantaa sote-uudistukseen tarvittaviin muutoksiin.

– Jos se huomenna (perjantaina) tulee, niin se on arvioinnin paikka, mikä se muoto siellä on. Sen jälkeen katsotaan vielä, että tarvitseeko sitä ryhmän arvioida vai onko se sen muotoinen, että sen kanssa voidaan elää, Jokinen sanoi torstaina.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi viime viikonloppuna Ylen Ykkösaamussa, ettei kokoomuksella ole syytä tukea uudistusta, jos puolueen eduskuntaryhmä tulee siihen tulokseen, että sote-uudistus ei vastaa sille asetettuja tavoitteita.

"Ei se ehkä niin mahdoton ole"

Kokoomuksen Jokinen ei pidä todennäköisenä, että perustuslakivaliokunnan lausunto saisi kokoomuksen lyömään hanskat tiskiin saman tien.

– Voi tietysti olla, jos se on ihan mahdoton. Mutta nyt tuntuu siltä, että ei se ihan varmaan niin mahdoton kuitenkaan ole, Jokinen sanoi ryhmäkokouksen jälkeen.

Kokoomukselle vaikea pala olisi esimerkiksi, jos kaavaillusta maakuntien sote-menojen katosta pitäisi luopua. Samoin vaikeaa voi olla valinnanvapauden lykkääminen kovin reippaasti nykyisestä suunnitelmasta.

Kokoomuksen ryhmän sote-kapinallisiin liittyi viime viikolla kansanedustaja Susanna Koski, joka ilmoitti äänestävänsä pakettia vastaan.

Jokisen mukaan uusia lipeämisiä sote-rintamasta ei ole tullut esille.

– Nyt ihmiset odottavat sitä muotoa, ja sitten se ratkaisu tietysti tehdään, kun nähdään se lopullinen muoto.

Tarkastusvirasto: Merkittäviä riskejä

Hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen liittyy merkittäviä taloudellisia riskejä, arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) lausunnossaan eduskunnan tarkastusvaliokunnalle.

VTV pitää mahdollisena, että soten valinnanvapausmallissa taloudellisia riskejä saattavat aiheuttaa esimerkiksi asiakasvalikointi, kustannusten siirto julkiselle sektorille sekä ihmisten ali- ja ylihoito.

Riskejä sisältyy viraston mukaan myös esimerkiksi sote- ja maakuntauudistuksen tietotekniikkainvestointeihin ja palkkojen harmonisoitiin.

VTV:n kannat tulivat julki torstaina, kun eduskunnan tarkastusvaliokunta sai valmiiksi oman lausuntonsa soten valinnanvapaudesta.