Terästullit astuvat voimaan – sopua ei saatu aikaan

Tullineuvotteluissa ei päästy tyydyttävään tulokseen. LEHTIKUVA / AFP PHOTO

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toteuttanut uhkauksensa ja nostaa teräksen ja alumiinin tuontitulleja. Päätös on kova isku Yhdysvaltain ja EU:n kauppasuhteille ja johtaa todennäköisesti EU:n vastareaktioon.

Uutistoimisto AFP.n mukaan kauppaministeri Wilbur Ross kertoi päätöksestä tänään. Tullikorotukset koskevat myös Kanadaa ja Meksikoa, koska neuvottelut Nafta-sopimuksesta kestävät odotettua pidempään.

Korotukset tulevat voimaan varhain huomenna Suomen aikaa.

Rossin mukaan EU:n kanssa käydyissä neuvotteluissa ei saavutettu tyydyttävää tulosta, joka olisi saanut maan viivyttämään tullikorotusten voimaantuloa.

Kauppakomissaari Cecilia Malmström tapasi Rossin Pariisissa vielä keskiviikkona, mutta torstaille ei ollut enää sovittu keskusteluista.

EU-komission tiedottaja Margaritis Schinas kertoi päivällä, että EU on valmis puolustamaan etujaan sekä kansainvälistä lakia.

Tullien tullessa voimaan seuraava kysymys on, miten EU vastaa. EU-lähteen mukaan poliittinen reaktio kuullaan Brysselistä nopeasti, mutta käytännön toimet saattavat viedä pidempään.

EU-maat ovat kertoneet asettavansa tullimaksuja vastaavassa suhteessa tietyille amerikkalaistuotteille. Listalla ovat niin amerikkalaisviski, levikset kuin Harley Davidsonin moottoripyörätkin.

Terästeollisuus on vaatinut myös suojatoimia, joilla varmistetaan, ettei EU:n markkinoille virtaa liikaa terästä. Kolmantena EU:n vastatoimena olisi tullikorotusten riitauttaminen Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut