Työryhmä on huolissaan nuuskan kulutuksen kasvusta ja suitsisi tupakointia monin tavoin

STT

Tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden verotusta halutaan kiristää, myynnin ikärajoja nostaa ja pakkauksista halutaan yhdenmukaiset. Näin esittää sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä, jonka mietinnön tavoitteena on saada tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö loppumaan Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Työryhmä on huolissaan myös nuuskan lisääntyvästä käytöstä.

– Tärkeää on myös estää tupakoinnin korvautuminen nuuskalla tai muilla uusilla tupakkatuotteilla, joita markkinoille tulee koko ajan lisää. On muistettava, että myös nämä tuotteet ovat erittäin vaarallisia terveydelle, muistuttaa työryhmän puheenjohtaja Ilkka Oksala.

Oksala toteaa, että tupakoinnin loppuminen vuoteen 2030 mennessä ei onnistu ilman todella vaikuttavia uusia toimia.

 

Nuuskan käyttö halutaan kuriin matkustajatuonnin rajoituksilla

 

Työryhmä ehdottaa, että tupakka- ja nikotiinituotteiden matkustajatuontia pitäisi rajoittaa, jotta esimerkiksi nuuskaamisen jatkuva kasvu saataisiin kuriin. Ehdotuksen mukaan nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin raja pitäisi laskea nykyisestä kilosta 100 grammaan vuorokaudessa.

Jotta rajoitus tehoaisi myös käytännössä, ehdotetaan rikoslakiin lisättäväksi salakuljetuksen ja laittoman tuontitavaraan ryhtymisen törkeät tekomuodot. Työryhmän mukaan tämä antaisi viranomaisille paremmat mahdollisuudet valvoa tupakka- ja nikotiinituotteiden laitonta maahantuontia ja kauppaa.

Työryhmä luovutti ehdotuksensa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.). Saarikko kiinnostui ehdotuksesta, jonka mukaan yksi nuoriso- ja liikuntatoimen avustusten arviointiperiaatteista pitäisi olla sitoutuminen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.

– Pidän kiinnostavana esimerkiksi työryhmän ehdotusta tehostaa tupakkatuotteiden, kuten nuuskan, käytön ehkäisyä nuorisotyön ja nuorten harrastustoiminnan parissa. Myös työpaikkojen ja työterveyshuollon roolin vahvistaminen tupakoinnin lopettamisen tukena on tärkeä avaus, Saarikko sanoi tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut