Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipilä ei lämpene perustuslakituomioistuimelle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei innostu ajatuksesta, että eduskunnan perustuslakivaliokunta korvattaisiin monissa muissa maissa käytössä olevalla perustuslakituomioistuimella. Sipilä kommentoi asiaa Ylen Pääministerin haastattelutunnilla.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi lauantaina Ylen haastattelussa, että Suomessa olisi hyvä harkita, olisiko eduskunnan perustuslakivaliokunta syytä korvata perustuslakituomioistuimella. Hänen mukaansa voisi olla paikallaan perustaa parlamentaarinen ryhmä pohtimaan perustuslakiin liittyviä kysymyksiä.

Sipilä olisi valmis säilyttämään Suomen nykyisen järjestelmän.

– Niin kauan kuin meillä säilyy politiikka perustuslakivaliokuntakäsittelyn ulkopuolella, sitä pitää vaalia. Siinä kuullaan asiantuntijoita ja sitten perustuslakivaliokunta tekee ei-poliittisen mietinnön, Sipilä muistutti.

– Jos meillä olisi perustuslakituomioistuin, me kuulisimme aika lailla viiveellä kyllä- tai ei-päätöksen siitä, että täyttääkö tämä perustuslakituomioistuimen mukaan perustuslain vaatimukset.