Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korean Kim haluaa tosissaan ydinaseet pois Korean niemimaalta, Moon kertoo

Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin mukaan Pohjois-Korea on edelleen sitoutunut ydinaseriisuntaan, uutisoi CNN. Moonin mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on ilmaissut halunsa tehdä yhteistyötä rauhan eteen. Moonin mukaan Kim myös uskoo, että tapaaminen Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kanssa on harvinaislaatuinen tilaisuus lopettaa vuosikymmenien vihanpito.

– Hän ilmaisi aikomuksensa saada Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen tapaaminen onnistumaan, jotta sodan ja vastakkainasettelun historia voitaisiin lopettaa, Moon kertoi sunnuntaina.

Moon ja Kim tapasivat yllättäen lauantaina. Moonin mukaan Kim oli halunnut tavata ilman mitään muodollisuuksia.

Lehdistötilaisuudessa puhunut Moon myös sanoi, että hän ja Kim sopivat tapaavansa jatkossakin tarvittaessa. Pohjois-Korean hallinnon äänitorvena toimiva KCNA-uutistoimisto kertoi aiemmin, että mukaan Koreoiden johtajat olivat sopineet tapaavansa jatkossa "säännöllisesti".

 

Trumpin mukaan tavoitteena edelleen tavata Kim 12. päivä

 

Trump on puolestaan jälleen ilmaissut pitävänsä mahdollisena, että hänen ja Kimin tapaaminen järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Asiaa lauantaina paikallista aikaa kommentoineen Trumpin mukaan tavoitteena on edelleen, että tapaaminen järjestetään 12. kesäkuuta Singaporessa. Trumpin mukaan tilanne tapaamisen suhteen on kehittynyt hyvin.

Tilanne huipputapaamisen suhteen on vaihdellut viime päivinä tiuhaan. Trump perui torstaina Singaporeen sovitun tapaamisen, mutta jo perjantaina hän kirjoitti Twitterissä, että kokous saattaa toteutua alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Trump perusteli tapaamisen perumista Pohjois-Korean vihamielisyydellä.

Pohjois-Korean varaulkoministeri Choe Son-hui oli ennen tätä kutsunut Yhdysvaltain varapresidenttiä Mike Penceä tietämättömäksi ja tyhmäksi. KCNA:n julkaisemassa lausunnossa Choe myös sanoi, että Pohjois-Korea on valmis ydinaseistettuun välienselvittelyyn, ellei kesäkuun tapaaminen toteudu. CNN:n lähteen mukaan ydinaseilla uhkailu oli viimeinen pisara Valkoiselle talolle.

Ennen tätä Pohjois-Korea oli uhannut perua tapaamisen, jos Yhdysvallat jatkossakin vaatii Pohjois-Koreaa yksipuolisesti luopumaan ydinaseistaan.