Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koreoiden johtajat tapasivat – asiantuntijan mukaan Trumpin ja Kimin kokous yhä todennäköinen

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat maiden rajalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä lauantaina, kertoi Etelä-Korean presidentin toimisto. Kaksituntisessa tapaamisessa keskusteltiin muun muassa siitä, miten Kimin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tapaaminen saataisiin onnistumaan.

Lue myös:

Koreoiden johtajat keskustelivat myös siitä, miten he voisivat edistää kuukausi sitten antamaansa julistusta rauhan palauttamisesta Korean niemimaalle.

Valkoinen talo ilmoitti, että se lähettää ryhmänsä Singaporeen valmistelemaan Trumpin ja Kimin mahdollista tapaamista.

– Valkoisen talon ryhmä matkaa Singaporeen aiemmin sovitun aikataulun mukaisesti, Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders sanoi.

Tilanne huipputapaamisen suhteen on vaihdellut viime päivinä tiuhaan. Torstaina Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui Singaporeen 12. kesäkuuta sovitun tapaamisen, mutta jo perjantaina hän kirjoitti Twitterissä, että kokous saattaa toteutua alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

– Käymme erittäin rakentavia keskusteluja Pohjois-Korean kanssa, jotta huipputapaaminen toteutuisi, Trump tviittasi.

Trump perusteli tapaamisen perumista Pohjois-Korean vihamielisyydellä."Moon ei pelaa peliä" Koreiden suhteiden asiantuntija Koh Yu-hwan arvioi, että Moonin ja Kimin tapaaminen kasvatti Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean kesäkuun huipputapaamisen toteutumisen todennäköisyyttä.

– Tapaamisella tähdättiin Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välille syntyneiden väärinkäsitysten ratkomiseen, ja samalla tehtiin pohjatyötä huipputapaamisen eteen, Koh sanoi.

Ydinasepolitiikan asiantuntijan Adam Mountin mukaan Kimin tapaaminen oli Moonilta rohkea mutta riskialtis veto. Mountin mukaan yllätystapaaminen oli "selkeä osoitus siitä, miten vaarallinen Trumpin kiukunpuuska oli".

– Trump sanoo kaikkien pelaavan pelejä. Moon Jae-in ei pelaa peliä, hänen täytyy suojella kansaansa sodalta, Mount kirjoitti Twitterissä.