Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös hovioikeus hylkäsi Metsähallituksen kanteen puukartellijutussa

Helsingin hovioikeus päätyi maanantaina hylkäämään Metsähallituksen vahingonkorvauskanteen puukartellijutussa. Käräjätuomion lopputulos ei muuttunut. Metsähallitus vaati hovissa Stora Ensolta, Metsäliitto Osuuskunnalta ja UPM-Kymmeneltä yhteensä noin 125 miljoonan euron korvauksia.

Käräjäoikeus oli hylännyt kanteen toissa vuoden kesäkuussa. Oikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että kartelli olisi aiheuttanut Metsähallitukselle vahinkoa raakapuun alihintana. Osan korvausvaatimuksista käräjäoikeus hylkäsi vanhentuneina.

Metsähallitus haki muutosta käräjätuomioon ja vaati, että metsäyhtiöt velvoitetaan korvaamaan sille kilpailunrajoituksen aiheuttamaa vahinkoa. Käräjillä Metsähallituksen korvausvaatimus oli suurempi, yli 159 miljoonaa euroa, mutta hovissa Metsähallitus oli luopunut kanteesta vanhentuneiksi katsottujen vaatimustensa osalta.

Hovioikeus kävi läpi laajan taloustieteellisen asiantuntijatodistelun. Oikeus ei pitänyt riittävänä näyttönä vahingon aiheutumisesta sitä, että hintavaikutusta voitiin pitää asianosaisten esittämien analyysien perusteella mahdollisena.

Metsähallitus velvoitettiin korvaamaan metsäyhtiöiden käräjä- ja hovioikeusvaiheen oikeudenkäyntikulut. Pelkästään hovioikeudessa ne nousevat noin neljään miljoonaan.

Vahingonkorvausvaatimus perustui markkinaoikeuden päätökseen vuodelta 2009. Markkinaoikeus totesi, että kartelli oli voimassa vuosina 1997–2004.

 

Metsähallitus ilmoitti tuoreeltaan pettyneensä ratkaisuun.

– Tutustumme nyt hovioikeuden tuomioon rauhassa yhdessä asiantuntijoidemme kanssa, minkä jälkeen harkitsemme mahdollisia jatkotoimia asiassa, pääjohtaja Pentti Hyttinen kertoi tiedotteessa.

Stora Enso ja UPM puolestaan tiedottivat pitävänsä ratkaisua oikeana.

Puukartellijupakassa on useampi haara. Helsingin käräjäoikeudesta kerrottiin keväällä, että yli 30 kuntaa on valittanut tuomiosta, jolla kuntien korvausvaateet metsäyhtiöille hylättiin.

Jupakan yksi haara päättyi alkuvuonna, kun yksityiset metsänomistajat päättivät olla viemättä metsäyhtiöitä hovioikeuteen. Lähes 500 yksityistä metsänomistajaa vaati käräjillä miljoonakorvauksia Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM-Kymmeneltä. Metsänomistajat katsoivat, että kartelli laski raakapuun hintaa ja metsänomistajat menettivät suuria summia.

Käräjäoikeuden mukaan kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä tapahtui, mutta näyttöä vaikutuksesta raakapuun hintaan ei löytynyt. Korvausvaateet hylättiin, ja metsänomistajat määrättiin maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Metsänomistajien noin 490 hengen Suuri Savotta -ryhmä aikoi viedä jutun hoviin, mutta päätyi hyväksymään Stora Enson ja UPM-Kymmenen sovintotarjouksen. Sovinnon mukaan nämä yhtiöt eivät vaadi kulujen korvaamista, jos juttua ei viedä hovioikeuteen.