Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Sipilä: EU:n huippukokous käsittelee Gazan kriisiä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo, että EU-johtajat käsittelevät Lähi-idän kärjistynyttä kriisiä ensi keskiviikkona Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa.

Jerusalemissa ja Gazassa on ollut levottomuuksia, joissa on kuollut ja haavoittunut useita ihmisiä. Ainakin 37 palestiinalaista on saanut surmansa israelilaissotilaiden tulituksessa.

– Tämä nousee pinnalle. Keskiviikkona ja torstaina riittää puhuttavaa Syyrian tilanteesta ja Iranin ja Israelin konfliktista, tästä ja USA:n vetäytymisestä Iranin ydinsopimuksesta. Näistä riittää puhuttavaa, Sipilä arvioi Savon Sanomille maanantaina Kuopiossa.

– Suomi tuomitsee väkivallan. Lähetystön siirtäminen on laukaissut tilanteen, Sipilä toteaa.

Presidentti Donald Trumpin joulukuussa julkistama päätös siirtää USA:n lähetystö Tel Avivista Jerusalemiin on synnyttänyt väkivaltaisuuksia. Lähetystön avajaisten aikaan Gazan palestiinalaisalueen rajalla on ollut rajuja kahakoita, joissa on palestiinalaislähteiden mukaan kuollut kymmeniä ihmisiä.

Presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Timo Soini (sin.) ja Sipilä ovat keskustelleet tilanteesta.

Pääministeri Sipilä osallistuu EU:n ja Länsi-Balkanin maiden huippukokoukseen Bulgariassa Sofiassa ensi torstaina. Keskiviikkona Sipilä osallistuu EU-johtajien epäviralliselle illalliselle.

EU:n ja Länsi-Balkanin maiden huippukokouksen alkuperäisenä tavoitteena oli vahvistaa EU:n ja Länsi-Balkanin maiden suhdetta. Huippukokoukseen osallistuvat EU-maiden johtajien lisäksi EU:n kuuden Länsi-Balkanin kumppanin eli Albanian, Bosnia ja Hertsegovinan, Serbian, Montenegron, entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian ja Kosovon johtajat.