Sipilä kiirehtii: Aloitettava keskustelu työperäisen maahanmuuton helpottamisesta

Pääministeri Juha Sipilä (vasemmalla.) keskusteli aamulla Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajan Antti Kivelän kanssa. Tuire Punkki

Kari Manninen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aloittaisi jo ennen eduskuntavaaleja valmistavat keskustelut työperäisen maahanmuuton helpottamisesta.

Hän toivoo, että ensi hallituskaudella pystyttäisiin asteittain luopumaan EU-maiden ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden tarveharkinnasta.

Asia ei ole hallitusohjelmassa. Sininen tulevaisuus -hallituspuolue ei ole ollut innostunut asiasta, mutta kokoomus on suopea sille.

Nyt talouskasvu uhkaa tahmoa työvoiman puutteeseen esimerkiksi Satakunnassa, Kainuussa ja Lapissa. Kasvu turvaisi maan hyvinvointipalvelut.

– Minusta tuntuu, että asenne on muuttumassa pikkuisen myönteisemmäksi sille, että tarveharkinta voitaisiin asteittain poistaa, Sipilä korosti maanantaina Kuopiossa.

Pääministeri edellyttää, että hallituksen on keskityttävä työvoiman ja työpaikkojen kohtaamisongelman poistamiseen kesän neuvotteluissaan valtion ensi vuoden talousarviosta.

– Se, mitä nyt tehdään, tapahtuu työvoiman kohtaantumisongelman kanssa. Olisi todella sääli, jos työllisyysasteen kasvu jäisi kiinni siitä, että emme saa työvoimaa Suomessa. Työttömyys on yhä aika korkeaa, hän sanoo.

Täsmäpanostuksia harkitaan yliopistoille ja ammattioppilaitoksille. Tärkeä tavoite on muun muassa nuorten ja osatyökykyisten työllistäminen.

– Oppisopimuskoulutukseen on uusia malleja, mutta ehkä nekin vaativat uusia resursseja, Sipilä kertoo.

– Ammattiväestä on yllättävän paljon pulaa, hän sanoo.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut