Suomessa valmistui kymmenes nainen palomieheksi 23 vuoden aikana

Palomies Kerttu Ylimartimo on ensimmäinen nainen palomiehenä Pohjois-Savossa. Matias Honkamaa

Asta Tenhunen

Suomessa on valmistunut nyt palomieheksi yhteensä kymmenen naista, joista kahdeksan työskentelee yhä alalla: suurin osa pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla.

Suomen palomiesliiton mukaan miehiä on palomiehinä tällä hetkellä vajaa 3000.

Suomen ensimmäinen nainen valmistui palomieheksi vuonna 1995.

Pelastusopistolta valmistui viime talvena kaksi naista, joista molemmat ovat työllistyneet pelastuslaitoksille. Samaan aikaan myös Helsingin pelastuskoulusta valmistui kaksi naista.

Naisia on päässyt alan opintoihin ja valmistunut palomieheksi hyvin harvakseltaan, sillä Pelastusopistolta valmistui nainen palomieheksi edellisen kerran vuonna 2005.

Pelastusalalla kuitenkin työskentelee paljon tätäkin enemmän naisia. Viime vuodenvaihteessa pelastuslaitoksilla pelastustoiminnan tehtävissä työskenteli yhteensä 37 naista, joista kahdeksan Pirkanmaalla, kahdeksan Keski-Uudellamaalla ja 0–2 muilla pelastuslaitoksilla.

Naisia on valmistunut paljon palopäällystö amk-tutkinnosta, joka ei edellytä palomiestaustaa. Palopäällystötutkinnon suorittaneita naisia työskentelee muun muassa palomestareina sekä esimerkiksi palotarkastajina.

Lisäksi pelastusalalla työskentelee naisia, joilla on esimerkiksi muu tekninen tutkinto, hallintotieteiden koulutus tai erikoistuminen esimerkiksi ennalta estävään työhön.

Naisia on Suomessa myös pelastusalan ylimmissä viroissa. Esimerkiksi Itä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen vastuualueen johtajana toimii Taina Rautio, Pelastusopiston rehtori on Mervi Parviainen ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston pelastusylitarkastajana toimii Mira Leinonen.

Myös sisäministeriön pelastusosastolla johto- ja asiantuntijatehtävissä työskentelee 15 naista ja 20 miestä.

Suomessa on ollut nainen myös pelastusjohtajana. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtajana toimi Piia Vähäsalo ennen kuin hän sairauden vuoksi jäävänsä tehtävästä sivuun. Hänet valittiin myös Vuoden palomieheksi vuonna 2009.

Pelastusopistoon ja Helsingin pelastuskouluun on samat pääsykoevaatimukset niin naisille kuin miehille. Pääsykoevaatimuksia ei olla muuttamassa, koska myös työt ovat samat kaikille palomiehille.

Esimerkiksi poliisissa naisille on helpotetut fyysiset testit kuin miehille. Poliisiopiskelijoissa naisia onkin noin 20–35 prosenttia riippuen kurssista. Myös naisten osuus poliiseina on siksi kasvanut.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut