Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Erityinen hetki maailmanrauhalle" – Trump kertoi tapaavansa Kimin kesäkuussa Singaporessa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kohuttu tapaaminen järjestetään 12. kesäkuuta Singaporessa. Trump paljasti tapaamisen ajan ja paikan torstaina Twitterissä muutama tunti sen jälkeen, kun oli ottanut lentokentällä vastaan kolme Pohjois-Korean vapauttamaa amerikkalaisvankia.

– Me molemmat yritämme tehdä siitä hyvin erityisen hetken maailmanrauhalle, Trump sanoi tviitissään.

Trumpin ja Kimin historiallista tapaamista on valmisteltu kuumeisesti siitä lähtien, kun he sopivat asiasta maaliskuussa.

Yhtenä mahdollisena tapaamispaikkana harkittiin Koreoiden välistä demilitarisoitua vyöhykettä, mutta siitä ajatuksesta lopulta luovuttiin ja paikaksi valikoitui neutraalimpana pidetty Singapore. Kaakkoisaasialaisella kaupunkivaltiolla on läheiset suhteet sekä Yhdysvaltain että Kiinan kanssa.

Trump on ensimmäinen istuva Yhdysvaltain presidentti, joka tapaa Pohjois-Korean johtajan.

 

 

Trump kiitti torstaina Kimiä kolmen amerikkalaisvangin vapauttamisesta. Miehet ovat Yhdysvaltain kansalaisia ja sukutaustaltaan korealaisia. Pohjois-Korea oli vanginnut heidät eri aikoihin vuosina 2015 ja 2017.

Trump oli vapautettuja miehiä vastassa lentokentällä. Hän sanoi olleensa käsityksessä, että Pohjois-Korea vapauttaa vangit vasta johtajien tapaamisen jälkeen.

– Oli (Kimiltä) kivasti tehty, että hän päästi heidät pois ennen tapaamistamme. Suoraan sanottuna emme tienneet, tapahtuisiko tämä, ja se tapahtui. Se oli hyvin tärkeää meille kaikille, Trump sanoi.

Trump uskoo, että neuvotteluista Kimin kanssa tulee "suuri menestys".

– Lähdemme liikkeelle uudelta pohjalta. Hän päästi heidät etuajassa, se on iso juttu, hyvin tärkeää minulle -- luulen todella että meillä on hyvät mahdollisuudet tehdä jotain merkityksellistä.

Vapautetut miehet vaikuttivat hyvinvoivilta ja kävelivät omin jaloin ulos lentokoneesta. He vastasivat vain lyhyesti toimittajien kysymyksiin.

– Tämä on kuin unelmaa, ja olemme hyvin onnellisia, heistä yksi sanoi.