Rakennusalalle sopu – työsulun ja lakkojen uhat peruuntuvat

Rakennusalalle on saatu neuvottelutulos uusista työehdoista. Työsulun ja lakkojen uhat peruuntuvat, kertoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi STT:lle.

Työehdot sovittiin nyt kahdeksi vuodeksi. Palkkoja nostetaan kumpanakin vuonna 30 sentin yleiskorotuksella. Vähimmäispalkkoihin tehdään 40 sentin korotus molempina vuosina, Rakennusliitto ja työnantajia edustava Rakennusteollisuus kertovat yhteisessä tiedotteessaan.

Alaa uhkasi työnantajien laaja työsulku torstaina. Rakennusliitto oli vuorostaan ilmoittanut uusista lakoista, jotka kestäisivät kesäkuulle saakka.

Osapuolet neuvottelivat työtaistelu-uhista huolimatta ratkaisun keskenään ilman valtakunnansovittelijaa.

Rakennusliitto arvosteli neuvottelujen aikana valtakunnansovittelijan tehtävän jättäneen Minna Helteen toimintaa. Liitto katsoi Helteen luopuneen valtakunnansovittelijan tehtävän mukaisesta puolueettomuudesta heti neuvottelukierroksen alussa.

Sopu koskee kaikkiaan kahdeksaa sopimusalaa ja se pitää vielä hyväksyä osapuolten hallituksissa.

 

 

Neuvottelutulokseen sisältyy myös mahdollisuus sairauspoissaoloihin työntekijän omalla ilmoituksella sekä useita yhteistyöaloitteita tuottavuuden parantamiseksi ja uusien osaajien saamiseksi alalle.

– Yrityskohtaisissa kokeiluissa testaamme muun muassa, miten eri työaikamuotoja ja menettelytapoja joustavasti käyttäen voidaan parhaiten lisätä työn tuottavuutta, sanoi Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell tiedotteessa.

– Sopimus on osoitus siitä, että rakennusalalla voidaan sopia asioista ilman ulkopuolista apua ja neuvonantajia. Minusta on tärkeää, että tämänkin jälkeen voidaan edelleen edistää toimialan kehittämistä hyvässä yhteistyössä, sanoi Harjuniemi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut