Italian poliittinen umpisolmu ei ratkennut – maalla edessään tilapäishallitus tai uudet vaalit

Silvio Berlusconin Forza Italia -puolueelle on vaadittu potkuja keskusta-oikeistolaisesta koalitiosta. Tiziani Fabi

STT

Italian poliittinen kriisi ei maanantaina ottanut ratketakseen hallitusneuvottelujen epäonnistuessa jälleen. Välimeren maan katsotaan olevan matkalla joko virkamieshallitukseen tai jälleen uusiin vaaleihin kaksi kuukautta kestäneen poliittisen umpisolmun jälkeen.

Presidentti Sergio Mattarella yritti vielä maanantaina saada aikaan sopua, yli kaksi kuukautta parlamenttivaalien jälkeen. Surkeasti etenevien neuvottelujen vuoksi maahan on väläytelty väliaikais- tai virkamieshallitusta.

Presidentti tapasi maanantaina kolmen suurimman puolueen edustajat, mutta sopuun ei päästy.

Legan johtaja Matteo Salvini ehdotti perjantaina, että se voisi muodostaa yhdessä vaalit voittaneen Viiden tähden liikkeen kanssa väliaikaishallituksen, joka johtaisi maata joulukuuhun saakka. Tänä aikana parlamentti ehtisi hyväksyä vaalilakien uudistukset ja ensi vuoden budjetin. Uudet vaalit pidettäisiin ensi vuonna.Presidentti ajaa neutraalia hallitusta Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio sanoi television keskusteluohjelmassa sunnuntaina, että hän voisi luovuttaa pääministerin paikan Legan Salvinille.

Tämäkään ei välttämättä riitä, koska Di Maio on vaatinut, että Salvinin keskusta-oikeistolaisesta liittoumasta potkaistaan pihalle ex-pääministeri Silvio Berlusconin Forza Italia -puolue, jota Viiden tähden liike pitää korruptoituneena. Salvinin mukaan hänellä ei ole mitään aikeita rikkoa koalitiota.

Presidentti Mattarella yrittää ohittaa sotkun nimittämällä tilapäishallituksen, jonka johtoon tulisi poliittisesti neutraali henkilö. Mattarella kehottaa puolueiden johtajia vastuullisuuteen ja tukemaan hänen ehdotustaan.

Sekä Mattarella että Di Maio ovat varoittaneet, etteivät tule hyväksymään moista hallitusta parlamentissa. Silloin maalla olisivat edessä uudet vaalit jo kesällä tai viimeistään syksyllä, presidentti Mattarella sanoi maanantai-iltana.

Mielipidemittauksien mukaan uudet vaalit tuskin muuttaisivat poliittisia voimasuhteita merkittävästi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut