Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta torjui kansalaisaloitteen eutanasian laillistamisesta

Eduskunta on hylännyt eutanasian laillistamista esittäneen kansalaisaloitteen.

Eduskunta hyväksyi äänin 128–60 sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön, jossa esitettiin kansalaisaloitteen hylkäämistä. Mietinnössä myös edellytettiin asiantuntijatyöryhmän asettamista selvittämään sääntelytarpeita, jotka koskevat elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeutta sekä saattohoitoa ja eutanasiaa. Ryhmä voisi antaa selvitystyön pohjalta eduskunnalle ehdotukset lainsäädännön muutoksiksi.

Vastaehdotuksena äänestyksessä oli kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) lausumaehdotus, jossa esitettiin, että valtioneuvosto alkaisi valmistella eutanasian laillistamista.

Eduskuntaryhmistä kaikki kristillisdemokraatit äänestivät valiokunnan mietinnön puolesta ja kaikki vasemmistoliiton edustajat Heinosen ehdotuksen puolesta. Vihreistä enemmistö kannatti Heinosen ehdotusta, RKP:llä äänet menivät tasan. Kaikista muista puolueista enemmistö kannatti valiokunnan mietintöä.

Kristillisdemokraatit kertoivat äänestyksen jälkeen olevansa tuloksesta helpottuneita.

– Edustaja Heinosen hävinnyt ponsi olisi tarkoittanut velvoitetta säätää eutanasialaki ja sen ohella vain selvittää saattohoidon tarpeita. Eutanasia tulee jatkotyössäkin torjua tarpeettomana ja elämän kunnioituksen vastaisena, Päivi Räsänen (kd.) sanoi.