Kallavedestä raivataan räjähteitä - Puolustusvoimat jatkaa isoa urakkaa

Kuopion Kallaveden räjähdeupotuksia kuvattiin ensin robotilla ja tutkittiin erilaisilla metallinpaljastimilla. Viime vuosina sukeltajat ovat jatkaneet työtä. Puolustusvoimat

Asta Tenhunen

Puolustusvoimat jatkaa räjähteiden raivaamista Kuopiossa Pohjois-Kallavedellä.

Vanhojen räjähteiden raivaus Neulalahdesta alkaa ensi viikolla ja jatkuu kesäkuun puoliväliin saakka.

Puolustusvoimien raivaajat ovat keränneet vanhoja patruunoita ja muuta räjähdevaarallista materiaalia Neulalahden pohjasta jo useiden vuosien ajan. Ensimmäisen raivausjakso oli 1990-luvulla. Uusin raivausurakka alkoi vuonna 2013.

Viime vuosina raivaustöitä on tehty kahtena jaksona talvella jäältä sekä syksyllä lautalta. Tänä vuonna raivauksia tehdään myös alkukesän ajan.

Järvestä on nostettu etenkin sytyttimiä, mutta myös muun muassa tykistön kranaatteja, panssarinyrkin osia ja useita satoja käsikranaatteja.

Kuopion kaupunki suunnittelee Neulalahden ympäristöä asuin- ja virkistyskäyttöön, joten rakennustöiden vuoksi alue on raivattava vanhasta armeijan materiaalista.

Räjähteitä nostetaan vedestä niin, että nostopaikan ympärillä on liikkuminen kiellettyä 200 metrin säteellä turvallisuussyistä. Raivaustöitä paikalla tehdään pääosin arkisin kello 8–17.

Raivaustöistä vastaa Kainuun prikaati.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.