Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö tunnustelee puhelimitse Washingtonin ja Moskovan keskinäisiä tunnelmia

Presidentti Sauli Niinistön mukaan seuraavissa Kultaranta-keskusteluissa Naantalissa on tarkoitus keskittyä siihen, miten kansainväliset järjestöt saadaan paremmin toimimaan.

– Keskustellaan esimerkiksi siitä, mikä on YK:n rooli. Minusta presidentti Martti Ahtisaaren kirjoitus hiljattain Guardianissa oli erinomainen avaus, Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

htiisaari kirjoitti, että YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden on syytä katsoa peiliin Syyrian sodan takia. Hän vetosi erityisesti Venäjään ja Yhdysvaltoihin.

Presidentti Niinistön mielestä etenkin pienten maiden on joka käänteessä johdonmukaisesti korostettava sitä, että kansainvälistä järjestystä on noudatettava ja kunnioitettava.

– Jos meitä korostajia on riittävästi, toivon mukaan ääni kuuluisi ja suurvallatkin toivon mukaan näkevät, että kansainvälisestä järjestelmästä on sittenkin heillekin hyötyä.

Niinistö itse on keskustellut hiljattain puhelimessa sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin että Yhdysvaltain Donald Trumpin kanssa.

– Minulla on tarkoituksena käydä vähän ristiinkeskustelua myös tunnustelemalla, miten Washington näkee Moskovan ja toisin päin kulloinkin, koska se on aina arvokas tieto meillekin.Tuulet vaihtuvat yllättävän nopeasti Varsinaisena aiheena Trumpin kanssa maanantaina käydyssä puhelinkeskustelussa oli Arktinen alue ja siellä vallitsevien ympäristöongelmien hoitaminen. Niinistön mukaan Trump sanoi, ettei ole mitenkään ympäristövihamielinen, päinvastoin.

Kannattajilleen Yhdysvalloissa Trump kuitenkin haluaa viestiä, ettei ilmastonmuutosta ole olemassa.

Niinistön mukaan on asioita, joissa Arktisella voidaan päästä eteenpäin. Esimerkkeinä hän mainitsi nestemäisen kaasun käytön siellä seilaavissa aluksissa ja Venäjän eräiden lämpövoimaloiden uudistamisen.

Presidentti kommentoi Ykkösaamussa myös Pohjois- ja Etelä-Korean johtajien tapaamista, joka hänen mielestään oli merkittävä asia. Hän kuitenkin huomautti tuulten vaihtuvan yllättävän nopeasti kansainvälisessä politiikassa, vaikka ilmapiiri perjantaina näytti kovin ystävälliseltä.

– Toivotaan, että tämä myötäinen nyt jatkuu, Niinistö sanoi.