Iisalmelainen Käpy on Vuoden koira

Käpy on monipuolinen. Se toimii lukukoirana, kaverikoirana sekä kasvatus- ja kuntoutustyön koirana. Vuokko Nissinen

Vuokko Nissinen

Iisalmelaisen Susanna Husson suomenlapinkoira Käpy palkittiin Pohjois-Savon Kennelpiirin Vuoden koirana. Ansio tuli lukukoiratyöstä, jota Käpy on tehnyt kolme vuotta. Valinta julkistettiin koiranpäivän juhlassa Iisalmessa tiistai-iltana.

Se käy emäntänsä kanssa omalla vuorollaan kerran kuukaudessa Iisalmen kirjastossa lukukoiratunnilla, jolloin neljä lasta vuorotellen lukee Käpylle. Käpy makailee vieressä ja kuuntelee, kun lapsi lukee ääneen.

Lukukoiratoiminta alkoi Iisalmen kirjastossa hankkeena vuonna 2015 ja vakiintui sen jälkeen pysyväksi toiminnaksi. Lukukoiratunteja on joka toinen viikko, ja toiminnalla edistetään lasten lukutaitoa ja houkutellaan lapsia tulemaan kirjastoon. Lukemaan voi tulla myös aikuinen.

– Aika varataan etukäteen ja listat ovat joka kerta täynnä. Sinne on tullut myös lapsia, jotka pelkäävät koiria ja jotka ovat allergisia koirille, Susanna Husso kertoo.

Luokanopettajana hän tietää, miten kehittävää ääneen lukeminen on.

– Varsinkin lukemaan opetteleville esikoululaisille ja ekaluokkalaisille se on tärkeää. Lapsi ei välttämättä alkaisi lukea minulle, mutta koiralle kyllä.

Koira ei keskeytä eikä arvostele, kuten lukemista kuuntelevat aikuiset helposti tekevät. Se antaa tilaa lapsen omalle yrittämiselle.

Hyvä lukukoira on ystävällinen, rauhallinen eikä hätkähdä pienistä. Tilanteet lasten kanssa tai laitoksissa kaverikoirakäynneillä ovat ennalta arvaamattomia, ja koiran pitää kestää yllättäviäkin tapahtumia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.