Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan jättiläinen tuli Finnpulpin omistajaksi – jättitehtaan perussuunnittelu käynnistyy

Maailman suurimman havusellutehtaan rakentaminen Kuopioon ottaa uuden askeleen, koska Finnpulp Oy:n uudeksi omistajaksi on tullut kiinalainen pehmopaperialan jätti Hengan International.

Yhtiön Finnpulpiin tekemä 11,7 miljoonan euron sijoitus oikeuttaa 36,5 prosenttiin osakekannasta.

Hong Kongin pörssissä noteeratun Henganin osuus maan kasvavista pehmopaperimarkkinoista on 20 prosenttia. Pitkälti perustajaperheen edelleen johtama yhtiö on valittu useissa kansainvälisissä foorumeissa arvostetuimpien kiinalaisten yhtiöiden joukkoon.

Tulevaisuudessa sillä on mahdollisuus kasvattaa osuuttaan yhtiöstä 49 prosenttiin.

Samanaikaisesti aikaisemmat omistajat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja sijoitusyhtiö Grizzly Hill Capital ovat kasvattaneet sijoituksiaan yhtiöön. Molempien osuus yhtiöstä on 11,5 prosenttia.

Korkein hallinto-oikeus vahvisti maailman suurimman ja nykyaikaisimman havusellutehtaan tontin asemakaavan tammikuussa.

Biotuotetehtaan perussuunnittelu kaupungin pohjoispuolelle Sorsasaloon on käynnistynyt. Yhtiön omistajat rahoittavat noin 15 miljoonan euron esisuunnitteluvaiheen.

Tehtaan perussuunnittelu kestää noin vuoden. Nyt aloitettava työ on esivaihe, jonka pohjalta yhtiön tavoitteena on tehdä lopullinen investointipäätös ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Samalla alkaisivat myös rakennustyöt tehdastontilla.

Aluehallintovirasto myönsi Finnpulpille ympäristöluvat Kuopion Sorsasaloon suunnitellulle tehtaalle viime vuoden maaliskuussa.

Saadut lupaehdot ovat yhtiön mukaan tiukimmat, mitä toimiville alan laitoksille on missään aiemmin asetettu. Ne ovat myös selkeästi tiukemmat kuin EU:n alan parhaille käytännöille asettamat vaatimukset.

Ympäristöluvan valitusmenettely on vielä käynnissä. Valitukset luvista ovat Vaasan hallinto-oikeuden käsittelyssä. Ratkaisua odotetaan kesän aikana.

Lainvoimaisen ympäristöluvan saaminen on hankkeen seuraavien vaiheiden toteutumisen perusedellytys.

Jos noin 1,4 miljardin euron tehdasinvestointi toteutuu, sen työllisyysvaikutus on hankevaiheessa 5 700 henkilötyövuotta.

Valmiin biotuotetehtaan vaikutus Suomen vientituloon on yhden prosentin verran, työllisyyteen 1 500 vakituista työpaikkaa Pohjois-Savossa ja koko valtakunnallisessa arvoketjussa 3 400. Toiminnan käynnistyttyä tehdasalueella työskentelee 200 henkilöä. Puuraaka-ainetta tehdas käyttää 6,7 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.