Nimet julki: he ovat Liike Nytin taustalla

Harry Harkimo on yksi Liike Nytin perustajista. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Jukka-Pekka Räsänen

Kohua tällä viikolla aiheuttaneesta uudesta poliittisesta liikkeestä on saatu lisää tietoa. Liikkeen perustajiin kuuluva kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, ettei ketään kansanedustajaa pyydetty mukaan. Liike Nyt -nimisen liikkeen perustamisen taustalla on Harkimon mukaan halu uudistaa tapoja tehdä politiikkaa.

Liikkeen perustajat ovatHarkimo, Mikael Jungner, Alex Nieminen, Helene Auramo, Karoliina Kähönen, Sarian Antila ja Tuomas Enbuske, kertoo liike verkkosivuillaan. Harkimon kerrotaan olevan liikkeen puheenjohtaja.

Mikael Jungner painottaa Ylen haastattelussa, ettei Liike Nyt tule muuttumaan poliittiseksi puolueeksi. Jungnerin mukaan Liike Nyt ei tunnusta väriä eikä halua olla puolue. Liike ei aseta ehdokkaita vaaleihin vaan auttaa ihmisiä asettumaan ehdolle.

Liikkeen perustamisen taustalla kerrotaan olevan tyytymättömyys nykyiseen tapaan tehdä politiikkaa.

– Eduskunnassa on tehty sata vuotta asiat ihan samalla tavalla. Kyllä sielläkin pitäisi uudistua, Harkimo toteaa Ylen haastattelussa.

Liike Nyt on verkosivujensa mukaan sitoutumaton poliittinen liike, jonka tavoitteena on uudistaa yhteiskunnallista päätöksentekoa.

Harkimo ei sano Liike Nytin olevan oikeistoliberaali. Hän huomauttaa Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että jos hän olisi oikeistoliberaali, hän olisi jäänyt kokoomukseen.

Harkimon mukaan liike kannattaa markkinoita, mutta heikoista on pidettävä huolta ja esimerkiksi ilmastonmuutos on kaikkien yhteinen ongelma. Hän arvostelee tapaa, jolla puolueet pyrkivät palvelemaan vain yhtä kohderyhmää, sillä esimerkiksi heikoista huolehtiminen on hänen mukaansa kaikkien vastuulla.

Fakta

Liike Nyt

Liike Nyt on valinnut neljä perusperiaatetta, jotka sen perustajat kertovat allekirjoittavansa:

1. Jokaisesta on pidettävä huolta

2. Markkinatalous on toimiva tapa kehittää yhteiskuntaa, kunhan sen säännöt ovat reilut

3. Ilmastonmuutos on totta, ja päätökset on tehtävä ympäristön kannalta kestävällä tavalla

4. Yrittäjyys on tehokkain tapa tehdä asioita, jos sille annetaan tilaa

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut