Syyria julisti vallanneensa koko Itä-Ghutan

STT

Syyrian armeija ilmoitti lauantaina vallanneensa kapinallisten hallussa olleen Itä-Ghutan kokonaan, lähes kaksi kuukautta kestäneen hyökkäyksen jälkeen.

– Kaikki terroristit ovat lähteneet Dumasta, joka oli heidän viimeinen tukikohtansa Itä-Ghutassa, julisti uutistoimisto Sana.

Syyrian hallinto ja sen liittolaiset aloittivat suurhyökkäyksen Itä-Ghutan terroristeiksi nimittämiään kapinallisia vastaan helmikuussa. Kapinalliset olivat pitäneet sitä vallassaan vuodesta 2012. Tarkkailijajärjestön mukaan ainakin 1 700 siviiliä kuoli hyökkäyksen aikana.

Kymmeniä kuolonuhreja lisää tuli viime viikolla, kun Itä-Ghutan suurimpaan kaupunkiin Dumaan iskettiin kemiallisilla aseilla. Nimettömänä esiintynyt amerikkalainen lähde kertoi lauantaina Yhdysvaltojen epäilevän, että Syyrian hallinto käytti iskussa kloorin lisäksi hermomyrkky sariinia.

Duman iskusta otetut kuvat ja paikan päältä saadut silminnäkijälausunnot viittaavat sariinin käyttöön, lähde kertoi. Uhrien supistuneet silmäterät, kouristukset ja keskushermoston häiriöt tukevat hänen mukaansa olettamusta sariinin käytöstä.

– Nämä oireet eivät ole peräisiin kloorista. Ne ovat seurausta hermomyrkyistä. Nämä oireet, sekä tiedot kymmenistä kuolleista ja sadoista loukkaantuneista, viittaavat myös sariiniin.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW ei ole päässyt tutkimaan iskun kohteeksi joutunutta aluetta. Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon epäillään käyttäneen sariinia ennenkin, joskus sekoitettuna klooriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.