Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä syystä perjantai 13. on epäonnen päivä

Juttu on julkaistu Savon Sanomien verkkosivuilla ensi kerran vuonna 2018.

Taikauskon mukaan tänään meneillään oleva perjantai 13. päivä on epäonnen päivä.

Uskomus on otettu ajoittain varsin kirjaimellisesti. Esimerkiksi joistakin hotelleista eri puolilta maailmaa saattaa puuttua 13. kerros tai huone numero 13. Kun Formula 1 -sarjassa jaettiin kauden kilpanumerot edelliskauden sijoitusten perusteella, ei numeroa 13 annettu silloin kenellekään.

Päivään liittyvällä pelolla on jopa oma diagnoosinsa – paraskavedekatriafobia. Triskaidekapfobiasta kärsivät pelkäävät puolestaan lukua 13.

Nykytietämyksen mukaan legenda tästä päivästä epäonnen päivänä on saanut alkunsa 1300-luvulla. Tarina juontaa juurensa Temppeliherrain ritarikuntaan, josta kehittyi yksi keskiajan Euroopan taloudellisesti vaikutusvaltaisimmista järjestöistä. Järjestön vauraus nosti pelkoa valtaapitävissä.

Temppeliherroille velkaantunut Ranskan kuningas Filip IV otti ohjat omiin käsiinsä ja vangitutti käytännössä kaikki Ranskan temppeliherrat samana päivänä, perjantaina 13. lokakuuta 1307. Tästä alkoi järjestön tuhoaminen ja vaino, ja tarina epäonnen päivästä oli saanut alkunsa.

Onkin erikoista, että vaikka perjantai 13. päivä on saanut hurjan maineensa Ranskasta, siellä päivää ei pidetä huonon onnen päivänä.