Poliisi paljasti harvinaisen huumeringin: Kuopion kannabiskauppiaat olivat 16-18-vuotiaita

Poliisin tutkinnassa selvisi, että kannabista myyneistä pojista monet käyttivät kannabista, mutta osa myös ekstaasi ja muutama sekaisin lääkkeitä. Jaana Kautto

Asta Tenhunen

Poliisi on paljastanut Kuopiossa harvinaisen kannabiksen ja ekstaasin myyntisarjan, sillä kuusi huumeiden myyjistä oli kannabista myydessään 16–18-vuotiaita ja yksi 21-vuotias.

Poliisin mukaan pojat myivät pääasiassa kannabista useille kymmenille nuorille Kuopiossa viime kesän ja syksyn aikana. Poliisin mukaan tapaus on suurin nuoria koskeva huumekauppavyyhti Pohjois-Savossa viime vuosilta.

Poliisi on koko Suomessakin vain harvakseltaan paljastanut tuhansien eurojen arvosta kannabiskauppaa tehneitä porukoita, joista kaikki – niin myyjät kuin ostajat – ovat nuoria.

Kuopiolaisporukan viime vuonna myymien huumeiden myyntihinnaksi poliisi laski yhteensä 31 500 euroa. Siitä suurin osa oli kannabiksen myyntisummia, mutta pieneltä osin mukana oli myös ekstaasitabletteja.

Nuorten porukalle luettiin syytteet tiistaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Syytetyistä viisi ehti täyttää ennen syytteitä 18 vuotta. Yksi syytetyistä on 16-vuotias ja yksi 21-vuotias.

Lisäksi kahden 29- ja 43-vuotiaan miehen syytetään myyneen tai yrittäneen myydä 16- ja 18-vuotiaille pojille hasista ja marihuanaa Kuopiossa viime vuonna.

Syytteiden mukaan nyt 16-vuotias poika hankki viime vuonna neljällä eri kerralla Jyväskylästä kannabista ja ekstaasitabletteja ja myi niitä lähes tuplahintaan Kuopiossa. Poliisin mukaan pojalla oli useita ostajia, joista osa oli alaikäisiä.

Pojan syytetään myyneen huumeita viime kesänä kolmen kuukauden aikana 5 900 eurolla.

Pojan syytetään tuoneen kannabista myyntiin myös 18-vuotiaalle kaverilleen. Hänen puolestaan syytetään hankkineen kannabista Kuopiosta, Jyväskylästä ja Joensuusta ja myyneen sitä 9 000 euron arvosta.

Poliisien mukaan poika kävi ostamassa kannabista myös 43-vuotiaalta kuopiolaismieheltä, joka piti kannabiskasvattamoa omakotitalossa Kuopion Niiralassa.

Poliisi ratsasi miehen talon viime lokakuussa ja löysi sieltä kannabiskasveja ja pakastimesta valmiiksi tehtyä kannabisvoita.

Lisäksi porukassa isoksi kannabismyyjäksi syytetään poikaa, joka oli kannabista myydessään ensin 17-vuotias. Syyttäjän mukaan poika myi Kuopiossa viime syksynä kannabista useille ostajille yhteensä 4 000 eurolla.

21-vuotiaan miehen syytetään hakeneen kannabista 12 eri ostokerralla Etelä-Suomesta ja myyneen sitä useille eri ostajille noin 8 400 eurolla.

Kolmen pojista syytetään myös töhrineen Pyörön koulun Kuopion Petosella. Pojat myönsivät poliisille esitutkinnassa sotkeneensa koulurakennuksen seiniä, ikkunoita ja ovea töhryillä.

Syyttäjä vaati viidelle pojalle rangaistukseksi ehdollista vankeutta ja valvontaa ja yhdelle pojalle sakkoja. 21-vuotiaalle miehelle vaaditaan ehdotonta vankeutta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut