Suuronnettomuusvaara Savon radalla: maastoon valunut yli 40 000 litraa herkästi syttyvää nestettä – Junaliikenne keskeytetty

Junaliikenne on keskeytetty Kouvolan ja Mäntyharjun välillä. Liikenneviraston rataliikennekeskuksen mukaan matkustajaliikenteen junat korvataan tällä välillä busseilla. Pertti Ruohonen

STT

Mäntyharjulla Etelä-Savossa on suuronnettomuusvaara, kertoo pelastuslaitos. Herkästi syttyvää nestettä sisältävä tavarajunan säiliövaunu on mennyt päätypukin läpi ja revennyt. Mastoon on valunut arviolta 40–50 000 litraa herkästi syttyvää bensiinin lisäainetta metyyli-tertbutyylieetteriä (MTBE).

– Ympäristön kannalta suuronnettomuus on jo tapahtunut, kun ainetta on valunut maastoon niin paljon. Tämä on toki paloviranomaisen arvio, ei ympäristöviranomaisen, kertoo päivystävä palomestari Eero Aho.

Palolaitos on saanut vuodon tukittua, mutta revenneen vaunun tyhjentäminen on edelleen kesken.

– Edelleen pyrimme suojaaman omaa toimintaamme. Letkassahan on vielä kymmeniä ehjiä vaunuja, ja tuo suuronnettomuuden vaarahan tulee juuri siitä, jos aine pääsee syttymään ja palo leviämään. Tällä hetkellä pyrimme kuljettamaan säiliöön jääneen aineen turvallisesti pois, Aho jatkaa.

Aho ei ottanut kantaa vahvistamattomiin tietoihin, joiden mukaan rikkoutunut vaunu olisi venäläinen.

– Parempi, kun en sano siitä yhtään mitään.

Syytä vaunun liikkeellelähdölle ei vielä tiedetä. Tapahtuma huomattiin tänään puolenpäivän jälkeen. Vaunu on osa noin 40 vaunun letkaa.

 

 

Ympäristöviranomaisille on ilmoitettu tapahtuneesta ja vahinkoja ryhdytään torjumaan heti, kun onnettomuus ei ole enää vaarassa laajeta. Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan paikkatutkinta aloitetaan heti, kun se on turvallista. Hän ei osannut ennakoida, koska tämä tapahtuu.

Aho puolestaan arveli, että vahingontorjunta kestää pitkälle yöhön.

Maastoon valunut aine höyrystyy helposti, ja saattaa kulkeutua tuulen mukana satojen metrien päähän. Onnettomuuspaikan lähellä ei ole asutusta.

Junaliikenne on keskeytetty Kouvolan ja Mäntyharjun välillä. Liikenneviraston rataliikennekeskuksen mukaan matkustajaliikenteen junat korvataan tällä välillä busseilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.