Joukko tunnettuja kuopiolaisyrittäjiä perustaa matkailukeskuksen

Matkailukeskus Saana tulee Kuopion Siikarantaan. QVIM Arkkitehdit

Marika Löf

Kuopion Siikarantaan, Saaristokadun varteen, nousee uusi miljoonia euroja maksava matkailukeskus. Matkailukeskus Kuopion Saana Oy avataan reilun vuoden päästä keväällä 2019. Hankkeen taustalla on joukko tunnettuja kuopiolaisia yrittäjiä.

Matkailukeskuksessa on kolme erilaista saunaa. Lisäksi keskuksessa on ravintola, ulkouima-allas sekä spa-palvelut. Keskuksen yhteyteen on kaavailtu myös Wakeboard-rataa ja veneilijöiden palveluita sekä ohjelmapalveluyrittäjien palveluita kuten sup-lautojen ja kanoottien vuokrausta sekä tapahtumia.

Matkailukeskus Kuopion Saana Oy:n perustajia ovat Bella Veneiden yrittäjä Raimo Sonninen, Tahko Span omistaja Heikki Vienola, Junttanin entinen omistaja ja nykyisin kiinteistösijoittajana toimiva Juha Heinonen sekä Trust Kapitalin eli nykyisen Ropo Capitalin perustaja ja osakas Tuomo Rissanen.

Omistajia ovat myös kiekkolegenda Kimmo Timosen Vararengasravintolat Oy, Maalaus ja saneeraus Konttinen Oy sekä panimo RPS Brewing Oy.

Yrittäjien mukaan heillä kaikilla on melko samankokoiset omistusosuudet uudesta yhtiöstä.

Uuden yhtiön toimitusjohtajan Mika Hämäläisen mukaan Saanasta on tarkoitus tehdä matkailukeskus kaikille ihmisille.

– Tilat ovat monikäyttöiset. Siellä voi pitää konferensseja ja kokouksia. Se sopii myös yksittäisille matkailijoille. Ympärille luodaan paljon aktiviteetteja.

– Talvisin vieressä on hiihtoladut. Tulevaisuudessa saamme sinne varmasti myös luistinradan.

Rantaan tulee hiekkaranta sekä vene- ja laivalaiturit. Kesäisin voi vuokrata kanootteja ja sup-lautoja.

Hämäläisen mukaan toimintoja toteutetaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa, joita vielä etsitään.

Varsinainen matkailukeskus työllistää noin 20 henkilöä.

– Tiloihin mahtuu parhaimmillaan 1 500–2 000 ihmistä, kun otamme huomioon kesäterassin. Sisälle mahtuu ruokailemaan noin 200 ihmistä, mutta tiloihin saadaan helposti 300–400 ihmistä, Hämäläinen kertoo.

Hämäläinen on myös Vararengasravintolat Oy:n toimitusjohtaja.

Rakennuttajan edustaja, Maalaus ja saneeraus Konttinen Oy:n Jussi Konttinen kertoo, että rakennukseen tulee lämmintä alaa reilut tuhat neliötä yhdessä tasossa.

– Ensimmäisen kerroksen terassi ja patio ovat noin 1 500 neliötä. Kattoterassi on muutama sata neliötä.

Rantaan tulevaan savusaunaan mahtuu noin 12 henkilöä kerrallaan.

Päärakennuksessa on kaksi saunaa. Pienen spa-tilan yhteydessä on unisex-sauna, jonne mahtuu noin 20 henkeä. Toisen saunan voi varata yksityistilaisuuksiin, ja sinne mahtuu noin 8 henkilöä.

Matkailukeskus Kuopion Saana Oy:n hallituksen puheenjohtaja Raimo Sonninen kertoo, että ison matkailukeskuksen ympärille voidaan rakentaa vähitellen lisää palveluita.

– Tämän matkailukeskuksen tarjonta on suunnattu paitsi kaikille kuopiolaisille myös valtakunnallisesti ja kansainvälisesti, hän sanoo.

Myös rakennuksesta tulee näyttävä. Sonnisen mukaan siinä on hieman vaikutteita Oslon oopperatalosta.

Yrittäjät uskovat, että matkailukeskuksen sijainti on hyvä.

– Saaristokadulla on koko ajan valtava liikenne. Alue toimii läpi vuoden, Hämäläinen sanoo.

RPS Brewing Oy:n toimitusjohtaja Samuli Huuhtanen kertoo, että alueelle voidaan tuoda erilaisia aktiviteetteja. Ne voivat olla seminaareja, konferensseja, erilaisia kulttuuritapahtumia tai messuja.

Kuopiolainen keittömestari Anssi Kantelinen suunnittelee ravintolaan neljä kertaa vuodessa vaihtuvat á la carte -listat sekä muun ruokatarjonnan. Paikallisten valmistajien tuotteet näkyvät juomavalikoimassa.

Siikaniemessä toimii jo nykyisin muun muassa sisäleikkipuisto HopLop, Huippu Centerin kuntosali, paino- ja crossfit-harjoitteluun keskittyvä Sawo sekä eri lajeja palveleva Oheisharjoittelukeskus.

– Ne tuovat jo nyt tälle alueelle paljon liikennettä. Tämä matkailukeskus voi toimia olohuoneena heille, Sonninen sanoo.

Alueella ei ole tällä hetkellä hotellia.

– Varmasti alueella alkaisi olla pohjaa jo hotellillekin, mutta matkailukeskuksen yhteyteen ei ole suunnitteilla hotellirakennusta, Huuhtanen sanoo.

Sonnisen mukaan alueen kaava ei salli tällä hetkellä alueelle hotellia.

– Kaupunki on isossa roolissa, mihin suuntaan se haluaa aluetta kehittää, hän sanoo.

Kuopion kaupungin suunnitelmissa on saunahanke myös kaupungin keskustassa sijaitsevaan matkustajasatamaan. Mahtuuko Kuopioon kaksi tällaista hanketta?

– Olemme liikkeellä jonkin verran aikaisemmin kuin toinen. Kuopiolle voi olla iso vetovoimatekijä, jos täällä on kaksi toimijaa, joista kumpikin haluaa laittaa vähän paremmaksi. Kuopio ja asiakkaathan siitä hyötyvät, Sonninen sanoo.

Hankkeen kokoluokka tulee olemaan useita miljoonia euroja.

– Tämä hanke on suurin matkailuun kohdistuva hanke kantakaupungissa vuosikymmeniin, arvioi Kuopion kaupungin yritysasiamies Unto Juutinen.

Matkailukeskuksen kansainvälinen markkinointi toteutetaan yhteistyössä Kuopion kaupungin, Kuopio-Tahko markkinoinnin ja Convention Bureaun kanssa. Markkinoinnissa korostetaan Järvi-Suomen puhtautta, kauneutta ja monipuolista aktiviteettitarjontaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.