Nasa: avaruudesta on tehty mullistava löytö – "Kaikki siinä on outoa"

Tähtitieteilijät ovat löytäneet galaksin, jollaista ei ole aiemmin nähty, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. Galaksi poikkeaa kaikista muista aiemmin löydetyistä galakseista siten, ettei siinä vaikuttaisi olevan lainkaan niin sanottua pimeää ainetta. Jos pimeää ainetta galaksista löytyykin, sitä on joka tapauksessa äärimmäisen vähän.

Kaikissa muissa tähän asti löydetyissä galakseissa pimeä aine on suuressa roolissa. Tähän asti tutkijat ovat uskoneet, että pimeää ainetta on kaikissa galakseissa, ja että pimeä aine olisi merkittävässä roolissa galaksien synnyssä.

– Tämä näkymätön, mystinen aines on kaikkein hallitsevin asia missä tahansa galaksissa. Joten on odottamatonta, että löytyy galaksi, jossa sitä ei ole. Se haastaa perusajattelumme siitä, miten galaksit toimivat, ja se todistaa, että pimeä aine on todellista, Pieter van Dokkum Yalen yliopistosta toteaa.

NGC 1052-DF2 -nimellä kutsuttu galaksi on yhtä suuri kuin oma Linnunratamme, mutta kotigalaksiimme verrattuna siinä on vain murto-osan verran tähtiä.

– Galaksi on hämmästyttävä: jättimäinen möykky, jonka läpi voi nähdä. Se on niin harva, että on mahdollista nähdä sen takana olevat galaksit, van Dokkum hämmästelee.

Löydetyllä galaksilla ei ole huomattavaa keskustaa eikä spiraaligalakseille tyypillisiä spiraalimuotoja. Galaksi ei osoita myöskään mitään merkkejä siitä, että sen keskustassa olisi mustaa aukkoa.

– Ei ole olemassa sellaista teoriaa, joka olisi ennustanut tällaisten galaksien olemassaolon. Tämä galaksi on täydellinen mysteeri, kaikki siinä on outoa. Ei ole mitään käsitystä siitä, miten tällainen galaksi on voinut muodostua, van Dokkum ihmettelee.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Pohjoissavolaisia pienyrittäjiä koulutetaan verkkokaupan ja somen saloihin

Mainos: Savon Media

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut