Miesten keskieläke oli viime vuonna lähes 400 euroa naisten eläkettä suurempi

Miesten keskieläke on selkeästi naisia suurempi. Jussi Nukari

STT–Reeta Paakkinen

Miehet saivat viime vuonna selvästi korkeampia eläkkeitä kuin naiset melkein kaikkialla Suomessa, ilmenee Eläketurvakeskuksen ja Kelan tiistaina julkistamista tiedoista.

Miesten keskieläke oli 1 874 euroa kuukaudessa ja naisten 1 476 euroa eli reilun viidenneksen vähemmän.

Ero sukupuolten välillä oli suurin Kauniaisissa, jossa miesten keskimääräinen kokonaiseläke kuukaudessa oli liki 2 000 euroa korkeampi kuin naisten. Miesten keskimääräinen kokonaiseläke oli Kauniaisissa reilut 4 100 euroa kuussa ja naisten noin 2 125 euroa kuussa.

Helsingissä miesten keskimääräinen kokonaiseläke oli kuukaudessa yli 600 euroa korkeampi kuin naisten. Tampereella miehillä oli naisten eläkkeeseen eroa liki 500 euroa.

Vain Utsjoella naiset saivat keskimäärin suurempia eläkkeitä kuin miehet.

– Naisten eläkkeet painottuvat jakauman matalaan päähän, kun miehillä eläkkeensaajia on tasaisemmin kaikissa eläkehaitarin luokissa, kertoo tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino Eläketurvakeskuksesta.

Keskimääräinen kokonaiseläke oli viime vuonna 1 656 euroa kuukaudessa, eli runsaat 20 euroa enemmän kuin vuonna 2016.

Suurimmat keskimääräiset kokonaiseläkkeet maksettiin Uudellamaalla Kauniaisissa, pienimmät Etelä-Pohjanmaalla Isojoella. Uudellamaalla eläkeläisten osuus on maan alhaisin Eläketurvakeskuksen mukaan Suomessa on melkein 1,5 miljoonaa omaa eläkettä saavaa henkilöä, ja joka toisessa Suomen kunnassa yli 40 prosenttia asukkaista on eläkkeensaajia.

Suomen eläkeläisvaltaisin maakunta on Etelä-Savo, jossa eläkkeensaajia on 43 prosenttia asukkaista. Suhteessa vähiten eläkeläisiä on Uudellamaalla (26 prosenttia asukkaista).

Työkyvyttömyyseläkkeellä on Suomessa noin 200 000 henkilöä.

– Meillä on kuntia, joissa työkyvyttömyyseläkeläisten osuus on jopa kolminkertainen maan keskitasoon verrattuna. Kolme huolestuttavinta sijaitsee Pohjois-Savossa, Palotie-Heino kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut