Kiinalainen avaruusasema voi törmätä maahan aprillipäivänä: putoamispaikkaa vaikea ennustaa

Kiinan Tiangong-1-avaruusasema syöksyy maahan lähiaikoina. 8,5 tonnia painava rakennelma pääasiassa kärventyy ilmakehään syöksyessään, mutta siitä voi tulla maahan asti jopa 100 kilon painoisia kappaleita.

Euroopan avaruusjärjestön Esan tuoreimpien laskelmien mukaan avaruusasema putoaa maahan 30. maaliskuuta ja 2. huhtikuuta välisenä aikana. Tämän hetken tietojen mukaan törmäys tapahtuu todennäköisimmin aprillipäivänä 1. huhtikuuta.

Putoamispaikasta on tässä vaiheessa mahdotonta sanoa mitään kovin tarkkaa. Tutkijat tietävät ainoastaan sen, että avaruusasema syöksyy jonnekin pohjoisen ja eteläisen 43. leveyspiirien väliin. Ainakaan Suomeen Tiangong-1 ei siis ole putoamassa.

Putoa­mispaikka selviää kuitenkin käytännössä vasta putoamisen tapahduttua. Vielä edeltävänä päivänäkin putoamisen ajankohtaa pystytään ennakoimaan vain muutaman tunnin tarkkuudella. Se tarkoittaa sitä, että pienikin muutos ilmakehän olosuhteissa voi siirtää putoamispaikan mantereelta toiselle.

Ennustamista hankaloittaa entisestään sekin, että avaruusaseman kappaleet saattavat pudotessaan päätyä jopa tuhansien kilometrien etäisyydelle toisistaan.

Todennäköisyys sille, että joku jäisi putoavan avaruusromun alle, on kuitenkin häviävän pieni. Esan mukaan todennäköisyys tälle on kymmenen miljoonaa kertaa pienempi kuin mahdollisuus joutua vuoden mittaan salaman iskun uhriksi.

Tiangong laukaistiin Maan kiertoradalle vuonna 2011. Asemaan menetettiin yhteys vuonna 2016, jonka jälkeen hallittu alastulo ei enää ollut mahdollinen.

Yksi historian suurimmista hallitsemattomista maahansyöksyistä tapahtui 1979 kun Nasan 77-tonninen Skylab-avaruusasema tuli alas harvaan asutulla alueella Länsi-Australiassa.

Isojen kappaleiden syöksy ilmakehään näyttäytyi paikallisille värikkäänä ilotulituksena. Esperancen piirikunta lähetti tapahtuneesta Nasalle 400 Australian dollarin sakon, jota Nasa ei kuitenkaan koskaan maksanut. Radiojuontaja Scott Barley keräsi rahat huhtikuussa 2009 aamushow’nsa kuuntelijoilta ja hoiti sakon.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut