Eero Aho on kokenut Louhimies-kohun ristiriitaisena ja ahdistavana: ”Olen seurannut ihmeissäni tätä some-keskustelua”

Eero Aho toivoo, että ohjaaja Aku Louhimiehen ympärillä käyty kohu johtaa elokuva-alan säännöksiin ja muutoksiin. Antti Aimo-Koivisto

Näyttelijä Eero Aho sanoo tämän viikon kohun elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen ympärillä herättäneen erittäin ristiriitaisia ja ahdistavia ajatuksia. Aho näytteli Rokkaa Louhimiehen ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa ja on ehdolla parhaan miespääosan Jussi-voittajaksi.

– Annan tietysti täyden tukeni näille naisille, että he tulevat ulos. Olen seurannut ihmeissäni tätä some-keskustelua jossa heitä haukutaan, sitä en voi hyväksyä millään tavalla, Aho kertoi punaisella matolla saapuessaan Jussi-gaalaan Helsingin Kaapelitehtaalla.

Aho sanoi toivovansa, että Louhimies-kohusta syntyy paljon dialogia ja elokuva-alalle tehdään säännöksiä ja muutoksia, jotka takaavat, että kaikilla on turvallinen ja hyvä olla.

– En hyväksy nöyryyttämistä enkä kiusaamista missään muodossa.

Syytökset Louhimiehen äärimmäisistä työtavoista tulivat Aholle täytenä yllätyksenä.

– Osaan puhua vain omasta kokemuksestani, mutta minua kohtaan ei ole käyttäydytty noin.Summanen: Ei mansplainingiä

Näyttelijä Petteri Summanen on tehnyt useampaan kertaan yhteistyötä Louhimiehen kanssa, mutta hänellekin tämän viikon paljastukset tulivat yllätyksenä.

-– Pakko sanoa, että minun olisi pitänyt henkilökohtaisesti kokea jotain sellaista, mitä nyt on tullut esille, jotta olisin voinut arvella. Ilmeisesti miespuolisena ja tällaisessa asemassa, jonka olen elokuvapuolella saavuttanut, on epätodennäköistä tulla kohdelluksi sillä tavalla kuin nämä uhrit ovat kokeneet, Summanen kertoi.

– Se on sellaista turhanpäiväistä mansplainingiä, jos lähden arvelemaan miltä heistä tuntuu.

Summasen mukaan hänen tunteensa ja ajatuksensa ovat tällä viikolla risteilleet laidasta laitaan.

– Suuri myötätunto kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat kokeneet jossain vaiheessa uraansa, että he eivät ole saaneet toteuttaa itseensä ja heidän asemansa ei ole ollut kohtuullinen. Toivon, että nyt he kaikki saavat tulla esiin ja kertoa tarinansa ja päästään viemään tämä kulttuurivallankumous loppuun.

Summanen näytteli pääosaa muun muassa Paha maa -elokuvassa, jonka tiimoilta Louhimiestä on syytetty nöyryyttävistä työtavoista. Summasen mukaan rooli oli jo käsikirjoituksenkin takia yksi hänen uransa rankimmista, mutta kuvaukset sujuivat hänen osaltaan hyvin. Louhimiestä Summanen kuvaa dynaamiseksi ohjaajaksi, joka innoittaa saamaan hyvää tulosta.

Tämän illan Jussi-gaalassa Summanen on ehdolla parhaan miespääosan kategoriassa elokuvasta Yösyöttö.Tomnikov penää työehtosopimusta Tuntemattomassa sotilaassakin sivuosassa näytellyt Alina Tomnikov on iloinen siitä, että Louhimies-asia on herättänyt paljon keskustelua.

– Uskon, tai oikeastaan tiedän, että nyt on aika ottaa tämä asia käsittelyyn isosti, Tomnikov sanoi.

Tomnikoville ei tullut yllätyksenä, että suomalaiselta elokuva-alalta on tullut esiin niin paljon ikäviä kokemuksia. Hän muistuttaa, että samankaltaisia ongelmia on muillakin aloilla.

Elokuva-alalla ja muillakin taiteenaloilla neron asemaan nousseet taiteilijat ovat perinteisesti saaneet varsin äärimmäisenkin käytöksen anteeksi neroutensa ansiosta. Tomnikovin mielestä tällaistenkin persoonien pitäisi kohdata ihminen ihmisenä ja käyttää ”sydämen järkeä.”

Hän muistuttaa myös, että elokuva-alalla näyttelijöillä ei ole voimassa olevaa työehtosopimusta.

– Ehkä sekin tulee tämän mukana tehtyä.

Tomnikovin omat kokemukset Louhimiehestä Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa olivat positiivisia. Hän ei osaa sanoa, pitäisikö Louhimiehen ottaa mahdollinen Jussi-patsas vastaan. Louhimies on ehdolla parhaan ohjauksen ja parhaan elokuvan kategorioissa Tuntemattoman osalta ja parhaan käsikirjoituksen kategoriassa Ikitien osalta.

Tähän ei osaa ottaa kantaa myöskään Aho.

– En osaa yhtään sanoa, en pysty sanomaan toisen puolesta.

Varsinainen Jussi-gaala alkaa kello 20.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut