Bandidos perusti Kuopioon uuden kerhon – jengi laajenee värväämällä tukijäseniä

Bandidos-ryhmittymä on perustanut Kuopioon toisen kerhon. Bandidos MC Kuopion lisäksi kaupunkiin on perustettu X-Team-alakerho, jonka tarkoitus on hankkia jäseniä matalalla kynnyksellä Bandidos-ryhmittymään.

Bandidos ei kuitenkaan ole vielä ylentänyt Kuopion ja Turun pääkerhoja varsinaiseksi täysjäseniksi, vaan molemmat niistä ovat olleet nyt noin vuoden probationary- eli kokelasasemassa.

Varsinaisten jäsenkerhojen sijasta Bandidoksen jäsenmäärä näyttääkin kasvavan ryhmittyvälle maksavista tukijäsenistä.

X-Team on myös Bandidoksen alainen ryhmä, mutta se eroaa varsinaisista Bandidos-kerhoista sillä, että X-Teameissa jäsenyyden kynnys on tarkoituksella mahdollisimman matala.

X-Team-alakerhoissa jengiin haluavia henkilöitä voidaan ensin seurata varsinaisen Bandidos-jäsenyyden ulkopuolella. Jos jäsen paljastuu päihdeongelmaiseksi tai tekee väkivaltarikoksia, Bandidoksen on helppo vielä siinä vaiheessa väittää julki, ettei huonoa huomiota tuova jäsen edes kuulunut kerhoon.

X-Teameissa jäseniltä ei myöskään vaadita esimerkiksi moottoripyöriä, mutta kaikki tukijäsenet kartuttavat kuitenkin maksuillaan Bandidos-ryhmittymän tuloja.

Kuopion jengitilanne on muuttunut viime vuosina nopeasti. Aiemmin oli kymmeniä vuosia, ettei Kuopion seudulla ollut yhtään liivijengin alakerhoa.

Kun Bandidoksesta kiinnostuneita aktiivihenkilöitä vapautui suorittamasta vankeustuomioitaan vanhoista rikoksistaan, Kuopion seudulla aktivoitui ensin Bandidoksen värejä tunnustaneen Camaradas MC -kerhon toiminta.

Ryhmä ylennettiin noin vuosi sitten Bandidos MC Kuopioksi, jolla on probationary- eli kokelasjäsenyys. Yhtä aikaa Kuopion kerhon kanssa kokelaskerhoksi ylennettiin Bandidos Turku.

Bandidos Kuopio avasi viime vuoden puolella uudet jengin kerhotilat Kuopion Leväselle rakennus- ja autoalan yritysten kiinteistöjen välissä olevaan rakennukseen.

Bandidos Kuopio on Savon Sanomien tietojen mukaan järjestänyt tiloissa kuluneen talven aikana kahdet koko Bandidos-jengille avoimet juhlat niin kuin kerhojen tehtäviin kuuluu.

Poliisin mukaan kummastakaan juhlasta ei aiheutunut poliisille hälytystehtäviä.

X-Teamin toiminta on ollut perusteilla Kuopioon jo pitkään, ensin epävirallisesti Amigos-nimellä. Tänä talvena X-Team-ryhmä Kuopiossa on kuitenkin hyväksytty virallisestikin Bandidos-organisaatioon.

Savon alueella Bandidoksella on tukikerho myös Varkaudessa, jossa toimii Diablos. Sen toiminta on aaltoillut isoista juhlista hiljaisiin jaksoihin. Bandidos-kerhon perustaminen Varkauteen perustui muutamien aktiivihenkilöiden henkilösuhteisiin.

Heidän jälkeensä kerhoon liittyneistä nuoremmista miehistä kaikkein aktiivisimmat ovat tällä hetkellä vankilassa vakavien väkivalta- tai huumerikosten vuoksi.

Kuopiossa Bandidos-jäsenet eivät ole viime vuosina nousseet esille rikosten vuoksi. Savon Sanomien julkisista rekistereistä hakemien tietojen perusteella monella heistä on rakennusalan yritystoimintaa ja tekemistä päivätöissä.

– Bandidoksen toiminta ei näy kovin kummoisesti Kuopion seudulla, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Erilaiset kokelas- ja tukikerhot tukevat kuitenkin kansainvälistä Bandidos-ryhmittymää, jonka poliisi on luokitellut järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymäksi. Kaikki alakerhot ja alajäsenet tukevat ryhmittymää ainakin rahallisesti.

Bandidos on suurin Suomen liivijengeistä ja se pyrkii saamaan aseman Suomen isoimmista kaupungeista.

Bandidos-ryhmittymä käyttää englanninkielisiä jäsenluokitteluja, joissa kerhon ulkopuolista tukijaa kutsutaan supportiksi.

Alin varsinainen jäsentaso on hangaround eli hängäri. Se on käytännössä tutustujan asemassa eikä saa käyttää jengitunnuksia.

Sen jälkeen vuorossa ovat kaksi kokelastasoa eli prospect ja probationary. Niistä voi yletä seuraavalle, viimeiselle portaalle, joka on täysjäsenyys kansainvälisessä järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymässä.

Sama luokittelu koskee sekä alueosastoja että yksittäisiä jäseniä, jotka voivat edetä kerhon jäseninä hangaroundista täysjäseneksi.

Poliisin mukaan liivijengien päätoimialaa olivat aiemmin huumerikokset ja velanperintä, mutta toiminta on siirtynyt entistä enemmän talousrikoksiin.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Sanomat

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut