Lähimaksaminen voi lisätä peliriippuvuutta - "Ylärajaa ei pitäisi nostaa"

Veikkaus puolustaa kortilla pelaamista: "Itselleen voi asettaa rajat."

Kuopiolainen Eila Nurminen pelaa mieluiten käteisellä. "Kortin kanssa tulisi pelattua liikaa." Akseli Muraja

Janne Laitinen

Mitä helpommaksi rahan syytäminen pelikoneeseen tehdään, sitä enemmän rahaa menee.

Näin sanoo rahapeliriippuvuuteen perehtynyt Tapio Jaakkola. Hän työskentelee projektipäällikkönä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä.

Jaakkola sanoo, että kortilla maksaminen ja etenkin lähimaksaminen saattavat lisätä peliriippuvuuteen liittyviä ongelmia.

– Ei se ainakaan pienennä niitä, Jaakkola sanoo lähimaksamisesta rahapeliautomaateilla.

Lähimaksamisen suosio kasvaa nopeasti Veikkauksen pelikoneilla. Jo 40 prosenttia pelikoneiden korttimaksuista tehdään lähimaksulla, vuonna 2016 osuus oli kymmenen prosenttia. Valtaosa pelaajista käyttää kuitenkin edelleen käteistä.

Veikkauksen maksuliikennepäällikkö Hanna Rajatora ei usko korttimaksamisen lisäävän peliongelmia.

– Kortilla pelaaminen on käteistä paremmin pelaajan hallittavissa, koska maksukortille täytyy aina asettaa tappiorajat, Rajatora sanoo.

Lähimaksua käytettäessä oletusraja on 50 euroa päivässä. Omaa pelirajaa voi kuitenkin itse nostaa tai laskea.

Jaakkolan mielestä lähimaksamisen ylärajan nostaminen olisi peliriippuvaisen kannalta huono muutos. Maksukorttiyhtiöt kertoivat alkuviikosta harkitsevansa lähimaksamisen ylärajan nostamista Suomessa. Nykyisin kertamaksun yläraja on 25 euroa.

– 25 euroa on rahapeliautomaattien peruspelaajalle kohtuullisen iso summa. Kauppojen peliautomaateissa voittoluokat eivät ole kovin korkeita, päävoitto saattaa olla 75 euroa. Ei sillä maailmaa kierretä, eivätkä sellaiset summat houkuttele hyvin ansaitsevia, Jaakkola sanoo.

Ylärajan nosto näkyisi pelikoneillakin, sillä Veikkaus käyttää automaateissaan pankkien määrittelemää maksurajaa. Veikkaus ei ota kantaa ylärajan nostamiseen.

Veikkaus suunnittelee pelikoneisiin pakollista tunnistautumista vuonna 2023.

– Silloin oman rahankäytön seuraaminen helpottuu. Pelaajille on myös mahdollista kohdentaa ilmoituksia, että nyt pitää lopettaa, Rajatora sanoo.

Lähimaksaminen toimii tällä hetkellä noin 20 000 peliautomaatissa. Se on käytössä Veikkauksen valmistamissa pelikoneissa esimerkiksi marketeissa ja huoltoasemilla.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut