Susi on koiralle susi – voi tappaa koiran mutta väistää ihmistä

Havainnot susien pihakäynneistä ovat lisääntyneet jonkin verran. Jussi Nukari / Lehtikuva

Ia Henriksson / STT

On erittäin harvinaista, että susi nykyään käyttäytyy uhkaavasti ihmistä kohtaan pihamaalla. Näin sanovat STT:n haastattelemat asiantuntijat. Sen sijaan sudet tappavat, ja joskus syövät, kymmeniä koiria joka vuosi.

Muiden muassa Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari kertoo, ettei hänen tietoonsa ole tullut tapauksia, jotka vastaisivat Pohjanmaan Jepualla Uudessakaarlepyyssä viime viikonloppuna sattunutta. Useat mediat kertoivat, miten Jepualla mies oli aamulla törmännyt pihallansa suteen, joka murisi ja näytti hampaitaan ja lähestyi miestä. Tämä pakeni sisälle taloon ja soitti poliisille. Susi lopetettiin viranomaisten päätöksellä samana iltapäivänä.

Jos pihalla on koira, susi voi olla uhkaava sitä kohtaan, usein niin, ettei susi edes huomaa ihmistä. Vahingoittunut tai sairas susi voi teoriassa ärhennellä ihmiselle, samoin laumasta juuri ajettu nuori yksilö, joka liikkuu enemmän esimerkiksi etsiessään kumppania, mutta normaalisti susi on arka eläin, joka väistää ihmistä.

– Tietenkin susi joskus voi käyttäytyä tavalla, jota emme voi ennustaa, sanoo biologi Mervi Laaksonen.

Jepuan susi lähetettiin Eviraan, eikä tutkimuksissa ole ilmennyt mitään, mikä selittäisi eläimen käyttäytymisen. Nuori uros ei ollut sairas tai vahingoittunut, ja sen ravitsemustila oli kohtalainen.

Susien aiheuttamat koiravahingot eivät sen sijaan ole harvinaisia. Esimerkiksi Etelä-Saimaa kertoi, kuinka susilauma toissa viikolla tappoi ja söi kaksi koiraa Ruokolahdella.

Kymmenen viime vuoden aikana sudet ovat tappaneet vuosittain 20–60 koiraa, kertoo Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta. Kaikkia tapauksia ei rekisteröidä, joten lukumäärät eivät ole tarkkoja.

Suurin riski menettää koira sudelle on metsästyksen yhteydessä. Toisaalta susi voi myös viedä koiria pihoilta, varsinkin yöaikaan.

Asiantuntijoiden mukaan susi kokee koiran osin kilpailijana, osin ruokana. Susi on reviiritietoinen eläin ja puolustaa aluettaan muilta susilta eikä välttämättä näe eroa toisen suden ja koiran välillä.

Tutkija Samuli Heikkinen Luonnonvarakeskuksesta sanoo, että jotkin susilaumoista tappavat koiria, kun taas toiset laumat eivät välitä niistä ollenkaan.

– On myös olemassa sellainen näkemys, että alueelle muuttanut susipari, joka tekee pentuja ja siten muodostaa lauman, on alussa usein ärhäkkäämpi puolustamaan reviiriään muilta susilta ja myös koirilta. Kun lauma ikääntyy, sen reviirikäyttäytyminen saattaa muuttua neutraalimpaan suuntaan.

Havainnot susien pihakäynneistä ovat lisääntyneet jonkin verran, sanoo Metsästäjäliiton Siitari.

– Myös havaintoaktiivisuus on lisääntynyt. Toisaalta sudet ovat levinneet Itä-Suomesta läntiseen Suomeen, jossa asutus on tiheämpää ja kohtaamisia tulee useammin kuin aiemmin.

Yleensä sudet kulkevat asutuksen läpi yöllä, matkalla paikasta toiseen reviirillään. Talvella havainnot pihan läpi kulkeneista susista ovat yleisempiä kuin kesällä, jolloin susi ei jätä jälkiä lumeen.

– Sudet ja susilaumat liikkuvat hyvin laajalla alueella ja käyttävät aluetta kattavasti. Kun meillä on asutusta ripoteltuna eri paikkoihin, tulee vääjäämättä tilanteita, joissa havaintoja tulee läheltä asutusta, Riistakeskuksen Härkönen sanoo.

Suomessa suden ei tiedetä vahingoittaneen tai tappaneen ihmistä sitten 1880-luvun. Tuolloin Suomessa susillakin esiintyi vielä raivotautia.

Biologi Mervi Laaksonen julkaisi äskettäin tutkimuksen Keeping the Wolf from the Door yhdessä Francisco Sanchez Molinan kanssa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut