Tusk nostaa venäläisagentin murhayrityksen EU-huippukokouksen asialistalle

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vieraili keskiviikkona Helsingissä. Martti Kainulainen / Lehtikuva

STT

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk nostaa venäläisagentti Sergei Skripalin murhayrityksen Britanniassa ensi viikon EU-huippukokouksen asialistalle.

Tusk pitää todennäköisenä, että Venäjä on murhayrityksen takana. Murhayritys on Tuskin mukaan "raakalaismainen hyökkäys", ja EU:n on syytä osoittaa solidaarisuuttaan Britannialle tapahtuneen johdosta.

Tusk ei halunnut vielä arvioida EU:n mahdollisia vastatoimia Venäjälle vaan halusi ensin odottaa Britannian ehdotusta mahdollisiksi vastatoimiksi.

Myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin julistamat teräs- ja alumiinitullit nousevat Tuskin mukaan huippukokouksen asialistalle. Tuskin mukaan tuontitullit ovat "paha merkki" transatlanttisille suhteille.

– Kauppasodan lietsomisen sijaan meidän tulisi tähdätä syvempään yhteistyöhön, Tusk sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

– Käykää kauppaa, älkää sotaa, herra presidentti, Tusk lähetti terveisiä Washingtoniin.

Tusk toivoi, että EU lukeutuu niihin Yhdysvaltojen "todellisiin ystäviin", jotka Trumpin mukaan jäävät teräs- ja alumiinitullien ulkopuolelle.

– Haluaisin muistuttaa, että vapaa maailma on selvinnyt mitä vaikeimmista vuosikymmenistä Euroopan ja Yhdysvaltojen ystävyyden ansiosta. Vaalitaan tätä ystävyyttä, ei haasteta sitä, Tusk painotti.

Tuskin mukaan myös Skripalin murhayrityksen pitäisi osaltaan tiivistää EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyötä.

– Tällaisessa tilanteessa vastauksena ei pitäisi olla transatlanttista kinastelua, vaan transatlanttista yhtenäisyyttä, Tusk sanoi. 

Tusk vieraili tänään Helsingissä ja keskusteli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa ajankohtaisista EU-asioista.

Helsingin-vierailu on osa EU:n huippukokouksia johtavan Tuskin kierrosta jäsenmaiden pääkaupungeissa. 27 EU-maan odotetaan päättävän ensi viikon huippukokouksessa ensimmäisiä linjauksia uudesta suhteesta Britanniaan.

 

Edit: Juttua täydennetty 14.37.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut